Ook tegenstanders oorlog verheugd

In de hele wereld is met vreugde gereageerd op de gevangenneming van de Iraakse dictator Saddam. Zelfs Frankrijk, Rusland, Duitsland en ook Indonesië - landen die tegen het Amerikaanse ingrijpen in Irak zijn - kwamen met felicitaties....

ReutersAFP en AP

'Dit is een belangrijke gebeurtenis die sterk zou moeten bijdragen aan de democratisering en stabilisering van Irak en moet de Irakezen weer in staat stellen hun eigen toekomst te bepalen in een soeverein Irak', zei de Franse president Chirac. Bondskanselier Schröder hoopt 'dat de arrestatie zal bijdragen aan de pogingen van de internationale gemeenschap om Irak weer op te bouwen en te stabiliseren', zo meldde hij in een telegram aan de Amerikaanse president Bush.

De hoogste baas van de Verenigde Naties, Kofi Annan, hoopt dat de detentie van Saddam 'een nieuwe stimulans' zal zijn voor het bereiken van vrede en veiligheid in Irak. De Iraakse interim-minister van Buitenlandse Zaken, Zebari, deelt die mening. Hij verwacht dat de aanhouding 'een dramatische effect zal hebben op de veiligheid' in zijn land. 'Dit is het mooiste nieuws, het beste nieuws. Wij hebben zo lang moeten wachten.'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov zei dat de internationale onenigheid over het bestuur van Irak nu mogelijk sneller opgelost kan worden, maar dan wel met de hulp van de Verenigde Naties.

Premier Balkenende heeft zondagmiddag namens het kabinet een telegram naar Bush gestuurd om hem te feliciteren.

Het voormalige hoofd van de wapeninspecties in Irak, Hans Blix, hoopt dat door de arrestatie van Saddam informatie oplevert over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak. Saddam 'zou daar heel wat van af moeten weten', zei Blix zondag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden