'Ook staat heeft schuld aan Volendamse ramp'

Financieel verzuim van de Nederlandse staat heeft mede geleid tot de gebrekkige brandpreventie in Volendam. Dat zegt voormalig burgemeester F....

IJsselmuiden werd vrijdag onder ede gehoord voor de rechter-commissaris in Haarlem, op verzoek van tweehonderd slachtoffers van de nieuwjaarsramp in Volendam. Met de verhoren op hun verzoek lopen de slachtoffers vooruit op een eventuele eis tot schadevergoeding door café-eigenaar J. Veerman en de gemeente.

Het rijk kondigde begin jaren negentig een nationaal project ter versterking van de brandweer aan, memoreerde IJsselmuiden. 'De toegezegde financiële middelen daarvoor zijn voor een groot deel niet gekomen. Iedereen kan daar zijn eigen conclusies uit trekken. Het heeft de zaak vertraagd.'

IJsselmuiden, afgetreden in Volendam en tegenwoordig eerste burger in Noorder-Koggenland, stelde dat hij in 1996 al aandrong op de aanstelling van een brandpreventie-ambtenaar. Toenmalig Volendam '80 wethouder K. Schilder van Milieu hield de benoeming volgens hem tegen.

Schilder noemt dit tegenover het ANP 'absolute onzin'. De oud-wethouder: 'We waren we met vijf man in het college, hoe kan ik als eenling zoiets dan tegenhouden?'

De advocaten van de slachtoffers stuitten tijdens de verhoren op tegenstrijdige verklaringen over de bekendheid van de hoogste Volendamse bestuurders met een cruciale brief van brandpreventie-ambtenaar K. Bont waarin deze waarschuwde dat bij brand in De Hemel een 'levensgevaarlijke situatie' kon ontstaan. IJsselmuiden verklaarde gisteren dat hij de brief pas na de ramp had gezien. Een van zijn ambtenaren, hoofd volkshuisvesting en ruimtelijk ordening C. van Altena, verklaarde gistermiddag dat burgemeester en wethouders wel het hele dossier over de problemen met De Hemel hebben gekregen.

De raadslieden zien goede mogelijkheden ook de gemeente aan te spreken voor de schade van de slachtoffers. De brand in café De Hemel heeft veertien jonge mensen het leven gekost en zo'n tweehonderd mensen verwond, van wie velen ernstig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden