Ook spelers uit VS nemen deel aan EK

In de komende twee weken staan in Menton zowel voor de paren als de viertallen Europese titels op het spel in vier categorieën: open, vrouwen, gemengd en senioren....

Interessant is de deelname van transnationale topformaties. Rodwell-Meckstroth, de meervoudige Amerikaanse wereldkampioenen, met de Italianen Lauria-Versace, vijf keer Europees kampioen, voeren de plaatsingslijst aan. Het Poolse sterpaar Balicky-Zmudszinsky speelt in Amerikaanse dienst; de fabelachtige Noor Geir Helgemo is ingehuurd door een Engelse sponsor. En natuurlijk is Zia Mahmood van de partij, altijd goed voor een wonderbaarlijk hoogstandje.

Zeven Nederlandse teams, waaronder drie uit de kernploeg, nemen het in het EK-viertallen op tegen ijzersterke Amerikaanse, Italiaanse en Poolse professionals. Na veertien korte wedstrijden van tien spellen gaan 32 van de 144 teams (uit 42 landen) naar de knock-out. In schrille tegenstelling tot de zowel geestelijk als lichamelijk veeleisende veertiendaagse test van alle voorgaande kampioenschappen heeft het EK nu veel weg van een kortebaanwedstrijd waarin toeval, noem het geluk, een door velen verafschuwde rol kan spelen. Na driehonderd spellen, schrikbarend weinig, rolt de Europese kampioen al uit de bus. De koffiedikkijker blijft vaag over de Nederlandse kansen.

Voor het EK-vrouwen met Nederland als titelverdediger bestond nauwelijks belangstelling. Een schamele bezetting van tweeëntwintig teams uit veertien landen. Enkele Duitse en Oostenrijkse topparen bij de vrouwen gaven de voorkeur aan het open kampioenschap. Nederland (Pasman-Simons, Hoogweg-van Zwol en Vriend-Arnolds) behoort tot de favorieten.

De Nederlandse vrouwen beslisten het EK-2002 door een zege in de voorlaatste ronde op Duitsland. Marijke van der Pas (in Menton vervangen door Carla Arnolds) liet in diagram 1 moeiteloos een verliesslag verdwijnen.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- pas pas 1*

2SA 4* 5* 5*

pas pas pas --

In 5* dreigde een verliezer in harten en twee in klaveren. De leider, van der Pas, nam het 2SA-volgbod ('unusual': een tweekleurenspel met 5*+5*) als leidraad voor de winnende speelwijze.

De Duitse west kwam uit met *A, getroefd in zuid. De leider trok de troeven met *A en troefde, om een dubbele renonce te creëren, *V uit noord af. Daarna stripte zuid met *A de singleton klaveren van oost en ging na *A en *H met de derde harten van slag naar oost die, harten of ruiten, in de dubbele renonce moest spelen, getroefd in zuid en een klaveren weg uit noord. Hierna ging slechts één klaverenslag verloren voor +650 terwijl Duitsland op de andere tafel down ging in de kansloze 6*.

Bauke Muller en Simon de Wijs maakten in diagram 2 tijdens het EK-2002 tegen Rusland kinderspel van bieden en spelen.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1* pas 3*

pas 4* pas 4*

pas 4* pas 4SA

pas 5* dbl 6*

pas pas pas --

De Russische west kwam uit met harten voor *A in noord waaronder oost *H gooide. De leider, Muller, trok in twee keer de troeven en speelde *A en een kleine klaveren, west *4, en *V in noord die de slag won. Een klaveren getroefd gevolgd door de overige drie troeven brachten west in een schoppen-klaveren dwang met een overslag als resultaat. Rusland eindigde in 3SA.

De vugraph commentator bekritiseerde dit speelplan en was van mening dat de Nederlandse leider geluk had dat west in het bezit van *H was. Bauke Muller zag het dieper en beter. Oost zou met een goede hartenkleur plus *H zeer waarschijnlijk 2* hebben geboden. Indien oost *V wel met *H wint resteert de dwang tegen een vierkaart schoppen plus een vierkaart klaveren in west.

Louk Verhees werd bij het EK-2002 tegen Tsjechië in diagram 3 slachtoffer van eigen slimheid.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- pas

pas 1SA dbl 2*

pas pas pas --

Een biedverloop vol abracadabra. Na twee keer pas legde noord, Verhees, in de derde positie en niet kwetsbaar tegen kwetsbaar, een rookgordijn aan. Lang niet alle supporters van Nederland reageerden positief op deze exotische 1SA-opening (volgens het systeem: 15-17 punten met een evenwichtige verdeling). Oost doubleerde voor straf en zuid lanceerde een systematisch snufje: 2* gaf lengte aan zowel in harten als en in schoppen. Noord paste tevreden op 2* en oost zag, met vier of meer harten in zuid bekend, in dat zinloos was om in oost-west een hartencontract te ambiëren. Het handigheidje van noord stierf in schoonheid voor een matige +110.

Op de andere tafel schoot de Tsjechische noord wel raak.

west noord oost zuid

-- -- -- pas

pas 3SA 4* dbl

pas pas pas --

Noord gooide een gambling 3SA, meestal een dichte zevenkaart, in de strijd en zette zo oost voor het blok. Het 4* bod was alleszins begrijpelijk maar geen succes. Zuid had een opgelegd strafdoublet: drie down en Nederland verloor 800.

Diverse lezers mailden met vragen over de vreemde kronkel in de beschrijving vorige week van de uitstekende 6* van Jansma/Verhees in diagram 4.

Zie diagram 4

West kwam tegen 6* uit met *A en speelde troef na, *B in oost en *A in zuid. De leider, Louk Verhees, deblokkeerde *AH, stak over naar zuid door een kleine schoppen uit noord te troeven en troefde een klaveren. Overgestoken naar *V gevolgd door nog een klaverenintroever in de dummy. Een schoppen getroefd in zuid en vervolgens met *H en *10 de troeven getrokken; met *B en de dertiende klaveren een fraaie +920.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden