Ook Schleck spekte kas van Spaanse dopingarts

Een dag nadat de Spaanse justitie de dopingzaak die bekend werd onder de naam Operación Puerto had geseponeerd, lijkt het schandaal toch een renner ten val te brengen....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

De 28-jarige Luxemburgse renner gaf woensdag op een hoorzitting van het Luxemburgse antidopingbureau ALAD toe dat hij in maart 2006 bijna 7000 euro overmaakte naar de Zwitserse bankrekening van dokter Eufemiano Fuentes, de spil in het omvangrijke Spaanse dopingschandaal. Volgens Schleck betaalde hij eenmalig voor ‘trainingsadvies’.

‘Een serieuze blunder’, noemt hij het. Schleck zegt nooit advies voor zijn geld te hebben gekregen of andere diensten te hebben ontvangen van ‘mensen zoals Fuentes’.

De wielrenner beweert ook nooit verboden middelen gebruikt te hebben en Fuentes nimmer te hebben ontmoet. Hij zegde de samenwerking op advies van familie en vrienden snel op. Hij is tevens bereid met een DNA-test aan te tonen dat geen van de in het onderzoek in beslag genomen bloedzakken van hem is. Schleck: ‘Ik heb nooit doping gebruikt en ik ben ook nooit in de verleiding geweest dat te doen.’

Zijn werkgever CSC heeft hem niettemin voorlopig geschorst, in afwachting van een beslissing van het Luxemburgse antidopingbureau en de internationale wielerunie (UCI). Onduidelijk is of Schleck een straf boven het hoofd hangt. Hij heeft geen wet overtreden.

‘We zijn teleurgesteld in hem. Zijn gedrag was onverantwoord ten opzichte van zichzelf en de ploeg’, aldus manager Bjarne Riis vrijdag. ‘Maar hij heeft wel spijt. We hopen dat hij hier op een voor hemzelf en voor de ploeg aanvaardbare manier uitkomt.’

Schleck kwam vorige week in opspraak door een publicatie in de Süddeutsche Zeitung. De Duitse krant beweerde bewijzen te hebben dat de renner twee jaar geleden 6991 euro overmaakte naar een bankrekening van Fuentes in Genève. Het eerste contact tussen de renner en de arts zou in december 2005 hebben plaatsgehad.

Schleck is in de documenten van de Spaanse dokter als ‘Amigo de Birillo’, vriend van Birillo, aangeduid. Birillo was de codenaam van Ivan Basso, die zijn samenwerking met Fuentes – na lang te hebben ontkend – toegaf en een schorsing van twee jaar uitzat. Ook Basso was in dienst van CSC.

Riis heeft altijd ontkend dat hij op de hoogte was van de samenwerking tussen Basso en Fuentes. Naar aanleiding van het dopingschandaal in de Tour van 2006 begon de Deen wel met een intern antidopingprogramma, dat onder toezicht staat van wetenschapper Rasmus Damsgaard.

Dat heeft de afgelopen jaren geen onregelmatigheden in het bloed of in de urine van Schleck aan het licht gebracht, zei Riis. Damsgaard bevestigde die lezing.

De manager van CSC, die vorig jaar bekende tijdens zijn eigen carrière epo te hebben gebruikt, nam het vrijdag op voor zijn oogappel. Toen Schleck in zee ging met Fuentes, kon zijn renner niet weten dat die de centrale figuur was in een dopingnetwerk, zei Riis.

Er bestond volgens hem toentertijd geen enkele verdenking jegens de Spaanse arts. Diens bedenkelijke reputatie was in het peloton niettemin al langer bekend. Schleck heeft ook altijd verklaard ‘mijnheer Fuentes niet te kennen’. De Luxemburger won in 2006 de Touretappe naar Alpe d’Huez.

De ploeg van Riis eiste afgelopen zomer een hoofdrol op in de Tour. Fränk Schleck werd zesde in het eindklassement en droeg twee dagen de gele trui. Zijn broertje Andy won het jongerenklassement en Carlos Sastre werd gehuldigd als eindwinnaar.

In de derde week van de Tour werd de vader van de broers Schleck op weg naar Saint Etienne door Franse douanebeambten met groot machtsvertoon van de weg gehaald. Zijn auto werd doorzocht op verboden middelen, er werd niets gevonden.

Vorige week werd tevens het hotel van de Luxemburgse selectie voor de WK wielrennen door de Italiaanse politie doorzocht. Dat zou zijn gebeurd omdat een van de profrenners in zijn hotel in een hogedruktent zou slapen. In Italië is dat verboden.

Schleck ging in Varese wel gewoon van start. Hij werd 41ste, op 4.53 van wereldkampioen Alessandro Ballan uit Italië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden