'Ook schade van familie slachtoffers vergoeden'

De wettelijke regeling voor schadeclaims, bijvoorbeeld bij letsel veroorzaakt door medische fouten, moet worden verruimd. Ook schade die geleden wordt in de directe omgeving van het slachtoffer, dient te worden vergoed....

De Kamer reageerde op een uitspraak die de Hoge Raad vorige week deed. Het hoogste rechtsorgaan oordeelde, na zich jaren voortslepende processen, dat de ouders van een jongetje dat door een medische fout ernstig gehandicapt raakte, geen recht hebben op smartengeld.

De Consumentenbond had het proces namens de ouders van 'baby Joost' aangespannen. Hun kind werd in 1986, toen het vijf maanden oud was, voor een liesbreuk behandeld in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Door medische fouten liep het ernstig hersenletsel op, waardoor het geestelijk en lichamelijk gehandicapt raakte.

De Consumentenbond ontfermde zich over de zaak. Nadat het ziekenhuis de fouten had toegegeven, werd een schikking getroffen waarbij het kind 200 duizend gulden schadevergoeding kreeg.

Daarop begon de bond een proefproces om te kijken of ook de ouders recht hebben op schadevergoeding. Zij eisten 100 duizend gulden, omdat zij door de zorg voor het kind hun carrière moesten opgeven. Ook diende het huis ingrijpend te worden aangepast.

De rechtbank stelde de ouders in het gelijk. Vervolgens wees het gerechtshof in Amsterdam de eis af. De Hoge Raad sloot zich vorige week bij het laatste vonnis aan. De wet voorziet slechts in de mogelijkheid tot schadevergoeding van het slachtoffer en degenen die van het slachtoffer afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.

De VVD noemt dat een tekortkoming in de wet. 'In dit geval lijdt het hele gezin schade; ze kunnen bijvoorbeeld niet meer samen op vakantie', zegt Kamerlid Vos. Hij gaat minister Korthals van Justitie vragen de wet aan te passen.

De regeringspartijen PvdA en D66 en oppositiepartij GroenLinks sloten zich gisteren bij hem aan. De grootste oppositiepartij, het CDA, wil nog enige bedenktijd. Maar Kamerlid Van Wijmen van die partij staat positief tegenover het voorstel, ondanks het feit dat zijn partijgenoot Hirsch Ballin in 1993 een dergelijke wetswijziging nog van de hand wees. Hij vreesde een 'commercialisering van het verdriet'.

Vos noemt die uitlating onbegrijpelijk. Hij is niet bang voor een extreme claimcultuur als in de Verenigde Staten.

'In Nederland zijn de schadeclaims gebaseerd op jurisprudentie. Daardoor blijven ze in hoogte beperkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.