Ook rond je 49ste kun je boekenrecensent voor de Volkskrant worden

Voor de laatste keer leest Hugo Blom (hoofdredacteur VPRO Gids) op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Beeld No Candy

Filip Boen: Iedereen supporter? Het groepsvirus in ons brein

Uitgeverij Vrijdag, 22,50 euro

Bekentenis vooraf: ik ben nog nooit bij een echte voetbalwedstrijd geweest. Ik bedoel daarmee een wedstrijd in een groot stadion tussen twee belangrijke elftallen. Massaliteit schrikt me af, en daar ben ik heus niet alleen in. Maar waarom, waarom storten zoveel mensen zich dan wel week in week uit met tienduizenden, of als het om FC Barcelona gaat, met tegen de honderdduizend mensen tegelijk in zo'n arena? Wat bezielt de supporter? En kan die bezieling ons allen ten deel vallen? De vraag wordt opgeworpen en bestudeerd door de Leuvense hoogleraar Boen, zelf sinds zijn 6de jaar hartstochtelijk supporter van Beerschot, momenteel aan kop in de Proximus League. Voor het beantwoorden van die vraag heeft hij terecht een heel boek nodig, maar hoe het virus een 6-jarige infecteert, staat meteen al treffend in de eerste pagina's beschreven, nadat Beerschot heeft gescoord: 'Ik kan de welwillendheid en het geluk van mensen rondom ons zien en voel me met iedereen in het station verbonden. [...] bij deze club wil ik horen.' Zo simpel is het, boem!

Paulien Timmer: 50 relatieboosters - Een happy relatie in 5 minuten per dag

Prometheus, 16,99 euro

Supporter van een voetbalclub ben je voor het leven, tussentijdse transfers zijn uitgesloten. Dus we kunnen het wel, trouw blijven, bij elkaar blijven, maar daar is af en toe iets extra's voor nodig. Soms is één kampioenschap in de achttien jaar (Feyenoord) ruim voldoende om het manvolk binnenboord te houden. Hoe doen we dat in een relatie? Geen idee? Geen nood, want hier is Paulien Timmer, huwelijksexpert. Daar keek ik even van op, want Paulien is van 1988, wat betekent dat ze op de prille leeftijd van 29 lentes al een stuk verder is dan... ach, dan wij allemaal natuurlijk. Goed, niet te cynisch nu meteen, kom maar op met die 50 boosters voor een happy (toe nou toch) relatie. Op de eerste 86 pagina's staan geen boosters, maar een hele berg korte teksten onder sneue kopjes als 'Mannen zoeken vrijwel nooit hulp' en 'In een relatie en toch eenzaam'. Ik race even door naar booster 1: 'De 6-seconden-zoenenbooster, 1x per dag op de mond, meer dan zes seconden. Dosis verhogen naar eigen inzicht.' Hebben jullie dat? Anders kun je altijd nog je toevlucht nemen tot het inzicht van de Engelsman die ik ter gelegenheid van diens 80-jarige huwelijk op tv antwoord zag geven op de vraag naar het geheim van een langdurig huwelijk: 'Always say 'yes dear'.'

Kieran Setiya: Midlife - A Philosophical Guide

Princeton University Press, circa 20,50 euro

Niet in een groep, niet in een relatie, op jezelf teruggeworpen, alles is altijd zinloos geweest, hoe moet dit nu verder? Ha, daar is de midlife. Die we over het algemeen tackelen door ervoor te vluchten, op de motor, met onze nieuwe liefde. Het kan ook anders, zegt MIT-prof. filosofie Setiya en wel door deze existentiële crisis met filosofie te lijf te gaan.

Eerst even testen. Hoe weet je of je in midlife zit? Als dit je bekend voorkomt: 'How can you reconcile yourself with the lives you will never lead, with possibilities foreclosed and with nostalgia for lost youth?

Setiya is een wetenschapper, dus we hebben op pagina 9 wel al twaalf voetnoten achter de rug, maar zijn stijl is soepel en de verhalen, verwijzingen en citaten zijn rijk en humoristisch. Ja, het is voor veel dingen te laat zo rond je 49ste, maar niet voor alles. Je kunt heus nog wel naar een voetbalwedstijd in Camp Nou gaan, of toch boekenrecensent voor de Volkskrant worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden