NieuwsGerrit Zalm

Ook rol Zalm onder de loep in witwasonderzoek bij ABN Amro

Na Ralph Hamers (ex-ING) richt justitie nu wegens witwasschandalen ook zijn pijlen op Gerrit Zalm, de voormalige topman van ABN Amro en voormalig minister van Financiën.

Peter de Waard
Ceo's Gerrit Zalm (ABN), Wiebe Draijer (Rabobank) en Koos Timmermans ( ING ) tijdens de ondertekening van het convenant internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bancaire sector. Beeld ANP
Ceo's Gerrit Zalm (ABN), Wiebe Draijer (Rabobank) en Koos Timmermans ( ING ) tijdens de ondertekening van het convenant internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bancaire sector.Beeld ANP

Er is een onderzoek gaande of Zalm (68) ook persoonlijk iets te verwijten valt voor het gebrek aan controle op rekeningen bij de bank die werden misbruik voor witwastransacties. Of het daadwerkelijk ook tot vervolging van Zalm gaat leiden is niet bekend. Volgens Het Financieele Dagblad wordt op dit moment onderzocht of bestuurders van ABN Amro iets te verwijten valt.

Het Openbaar Ministerie is al enige tijd bezig met een onderzoek naar overtreding van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) door ABN Amro, waarvan de aandelen in meerderheid in handen zijn van de staat. De zaak loopt nog altijd.

In 2018 werd ING hiervoor al vervolgd. Die bank had niet voorkomen dat bankrekeningen van klanten van ING in Nederland tussen 2010 en 2016 werden gebruikt bij het witwassen van honderden miljoenen euro’s. Uiteindelijk kon de bank vervolging afkopen voor een schikking van 775 miljoen euro. Afspraak was daarbij dat geen individuele bankiers zouden worden vervolgd. Vorige maand bepaalde het gerechtshof in Den Haag echter dat toenmalig topman Ralph Hamers (nu de baas van UBS in Zwitserland) alsnog zelf moet worden vervolgd. Het hof stelde dat bestuurders van een bank niet vrijuit gaan als zij feitelijk leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen.

Het zwaartepunt van de overtredingen van de Wwft bij ABN Amro zou in de periode 2013 tot 2018 hebben gelegen, een periode waarin Zalm de bank leidde. Justitie zou nu op voorhand al besloten hebben ook vervolging van individuen te onderzoeken voordat het opnieuw door het Hof op de vingers wordt getikt. ABN Amro geeft geen commentaar op de zaak. Ook Zalm was niet voor commentaar bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden