Ook rechter walgt van Chinese homo

Stel dat 10 procent van de mensheid homoseksueel is. Dan zijn in China in één klap 130 miljoen mensen abnormaal verklaard....

Jan van der Putten

In 1995 verscheen Homoseksuelen in China van de schrijver Fang Gang. Er werden zeventigduizend exemplaren van verkocht. Het boek gaat over een homofeestje uit 1993 op Valentijnsdag. Een van de feestgangers wordt omschreven als de eigenaar van de dansgelegenheid waarin het partijtje plaatsvond en als vrijwilliger van een homo-hijglijn.

In die omschrijving schijnen velen de heer Xu Yanguang te hebben herkend. Deze spande een proces aan tegen de auteur en de uitgever. Sinds de verschijning van het boek zou Xu's leven een hel zijn geworden. Hij had zijn baan en zijn vriendin verloren, zei hij, en was het mikpunt geworden van kritiek en spot van familie en vrienden.

De jonge rechter Zhang Lihua gaf klager gelijk. Ze veroordeelde de auteur en zijn uitgever tot de betaling van 9000 yuan (2350 gulden) schadevergoeding en de publicatie van een verontschuldiging aan het slachtoffer. Door Xu zonder enig bewijs te omschrijven als een homoseksueel, vonniste ze, heeft Fang Gang hem 'een inzinking en psychologische pijn bezorgd'.

De auteur protesteerde. 'Het is aan artsen en niet aan rechters om uit te maken of homoseksualiteit abnormaal is. De meest gezaghebbende uitspraak komt van de Wereldgezondheidsorganisatie, die homoseksualiteit heeft geschrapt van haar lijst van ziekten.'

De Chinese homoscene is kleuterwerk vergeleken bij de Nederlandse. De meeste homo's houden zich nog altijd volkomen gedeisd, want flikkers worden geminacht en voor potten is nog minder plaats. Dat is traditioneel zo vastgelegd, en de communistische puriteinen deden er nog een schepje bovenop.

Toch dreigde een soort doorbraak. In Peking zijn al een paar homobars en cineast Wu Wenguang is bezig met de eerste documentaire over homo's. Op de culturele manifestatie Chinese Karakters, in december in het Amsterdamse Tropeninstituut, is een deel van deze 'abnormale en onaanvaardbare' documentaire te zien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden