Update

Ook rechter vindt geen uitweg in Ajax-impasse

Als Johan Cruijff en de vier overige commissarissen van Ajax er niet snel uitkomen, doet de rechter in Haarlem maandag om 11.00 uur uitspraak in de geëscaleerde machtsstrijd bij de club.

Beeld anp

Ondanks verwoede pogingen van de rechter kwamen beide partijen gisteren tijdens een kort geding van ruim 4 uur niet nader tot elkaar.

Eis
Cruijff en zijn 13 medestanders, onder wie de trainers Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Jaap Stam, Ronald de Boer en John Bosman, eisten dat de voorgenomen benoemingen van directievoorzitter Louis van Gaal en interim-directeuren Martin Sturkenboom en Danny Blind worden teruggedraaid.

Bezwaren
De nv Ajax, vertegenwoordigd door directeur Henri van der Aat en de commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer (de laatste twee ontbraken), probeerden de bezwaren van tafel te vegen.

Komst Van Gaal
Hun advocaat Peter Wakkie legde uit waarom Cruijff lang niet is gekend in de komst van Van Gaal, Blind en Sturkenboom. 'Dat was een eis van Van Gaal', zei hij. 'Die wilde geen publiciteit.'

E-mail
Daarom informeerden de vier commissarissen Cruijff, die zelf geen e-mailadres heeft, pas op 16 november rond 7.00 uur via mails aan zijn vrouw, dochter en zaakwaarnemer over een vergadering van de RvC, die rond 16.00 uur die middag zou plaatsvinden.

'Cruijff kon daar telefonisch aan deelnemen', zei Wakkie. 'Bovendien wilde ze hem op 25 november bijpraten.'

Besloten
'Maar toen was alles al bijna besloten', vond Frank Kroes, een van de twee raadsmannen van Cruijff in de uitpuilende rechtszaal. 'Daarbij stond in de mail ook nog niets over de voorgenomen benoeming van Van Gaal, Sturkenboom en Blind.'

In strijd
Cruijff en de jeugdtrainers, van wie alleen Bergkamp ontbrak, benadrukten tijdens het kort geding dat de beoogde aanstelling van de drie directeuren in strijd is met het technisch plan van Cruijff.

'Ze waren al bijna benoemd voordat ik of Frank de Boer, Bergkamp of Jonk met ze hadden gesproken', schamperde Cruijff.

Informeel
De rechter opperde nog of het verstandig was dat de aandeelhouders maandag informeel stelling zouden nemen in het conflict. 'Wat ik ook doe, ik kan slechts noodverbanden aanleggen', zei hij.

'Prima', vond de partij-Cruijff. 'Nee. Mij lijkt het beter dat Cruijff met Van Gaal gaat praten', stelde Wakkie. 'Dan span je het paard achter de wagen', besloot Cruijff.'

Reacties
'We moeten de beslissing van de rechter afwachten, maar het ziet er goed uit', aldus Cruijff na afloop.

Ook Steven ten Have, voorzitter van de Raad van Commissarissen wild niet veel kwijt over het verloop: 'We gaan rustig de beslissing van de rechter afwachten, dat is wel zo netjes.'

Beeld anp
Beeld ap
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden