Ook rechter snackt en komt in de kroeg

De gemiddelde rechter is 'evenwichtig, saai en braaf'. Wel komen meer rechters in vergelijking met tien jaar geleden in een kroeg en stappen ze vaker even binnen bij een snackbar....

Van de rechters ouder dan 60 is 80 procent man, terwijl in de groep van 25 tot 35 jaar 26 procent man is en 74 procent vrouw. Het NJB tekent hierbij aan dat vrouwen in leidinggevende functies nog sterk zijn ondervertegenwoordigd.

Bijscholing voor rechters moet verplicht worden. Een ruime meerderheid van de rechters is geporteerd voor het volgen van aanvullende cursussen. Vooral op gebied van het Europese recht is er te weinig kennis.

Rechters klagen nauwelijks over de werkdruk (28 procent) die de gemiddelde werkweek van 44 uur oplevert. Slechts 7 procent vindt het salaris te laag (140 tot 180 duizend bruto per jaar). NJB-redacteur prof. P. van der Heijden ziet in de honorering een verklaring voor de geringe belangstelling van beter betaalde bedrijfsjuristen voor een overstap naar de rechterlijke macht. Als de salarissen verder uiteen gaan lopen, zal het volgens hem een probleem worden kwalitatief goede juristen over te halen rechter te worden. 80 Procent van de rechters komt uit de (semi-)overheid en advocatuur; maar 8 procent is afkomstig uit het bedrijfsleven.

In 1991 hield het weekblad Vrij Nederland een enquête onder rechters. De uitkomsten van nu komen in grote lijnen overeen. Slechts de verandering in politieke voorkeur is opvallend. In 1991 scoorde D66 in rechterskringen met 39 procent het hoogst, nu stemt nog maar 17 procent erop. PvdA en VVD zijn de favoriete partijen met respectievelijk 24 en 22 procent. Het CDA kelderde van 17 naar 8 procent.

De meerderheid van de rechters is het niet eens met de stelling dat hogere straffen onontbeerlijk zijn. Vrijwel unaniem wijzen ze de doodstraf af. 80 Procent is voor legalisering van de euthanasiepraktijk en tegen het dragen van een hoofddoekje in de rechtszaal.

Het percentage magistraten dat nooit in een café komt, is gedaald van 44 in 1991 naar 13. Tien jaar geleden meed 52 procent van de rechters de snackbar, het cafetaria of de frietkraam; dat is gedaald naar 35 procent. Minister Korthals van Justitie noemt in het NJB het stijgende snackbarbezoek een ongezonde ontwikkeling. 'Sterker nog, ik meen dat we hier kunnen spreken van riskant gedrag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden