Ook Rabobank introduceert beursorderlijn

De Rabobank volgt het voorbeeld van onder meer de Postbank, ABN Amro en de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) en komt ook met een telefonische beursorderlijn: de Rabo Orderlijn....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De bank stelt dat de concurrentie van de andere banken een belangrijke reden is voor de nieuwe dienst. 'We willen geen klanten kwijtraken aan de concurrentie. Daarom maken we het vroegtijdig bekend', aldus een woordvoerder. De Rabo ziet de orderlijn niet als kernactiviteit. 'Het geven van adviezen blijft onze voornaamste prioriteit. Maar onze klanten willen dit. Aan die wens geven wij graag gehoor.'

De Rabobank is rijkelijk laat met de aankondiging van een telefonische orderlijn. Achtereenvolgens de Postbank, SNS Bank, ABN Amro en de Vereniging van Effectenbezitters (samen met Aegon-dochter Labouchere) roerden zich de afgelopen weken in de strijd om de gunst van de particuliere belegger die zonder advies wil handelen in effecten. De Rabobank kent tot nu toe alleen een telefonische advieslijn, die volgens een woordvoerder veelvuldig wordt gebeld.

Nog niet alle aangekondigde lijnen zijn operationeel. Wel die van de SNS en Postbank; zij beten in respectievelijk 1990 en 1991 het spits af. De ABN Amro Beleggingslijn en de VEB Bottom-Line starten pas op 2 januari volgend jaar.

De tarieven van de Rabobank Orderlijn liggen in lijn met die van de voornaamste concurrenten: ABN Amro en Postbank. De Postbank Beursorderlijn en HomeNet, het pc-orderprogramma van ABN Amro, zijn bij orders tot tienduizend gulden goedkoper. Daarboven is de Rabo-klant goedkoper uit.

Wie voor duizend gulden in aandelen handelt, is via de Rabo Orderlijn 26,50 gulden kwijt tegen 22,50 gulden bij ABN Amro's Homenet en 26 gulden bij de Postbank Beursorderlijn. Mèt advies ligt het tarief bij de Rabobank op 42,50 gulden. Bij een opdracht ter waarde van tienduizend gulden betaalt de belegger 111,25 gulden bij de Rabo, 65 gulden bij ABN Amro, 80 gulden bij de Postbank en 190 gulden bij de Rabo met advies.

Veruit de goedkoopste in de markt blijft de VEB Bottom-Line. Particulieren die lid zijn van de VEB (kosten 80 gulden) en een bankrekening bij Labouchere hebben met een positief saldo van duizend gulden, kunnen via deze lijn tegen kostprijs effecten aan- en verkopen. Voor een opdracht van tienduizend gulden rekent de VEB slechts 24,98 gulden.

Wel moet de particulier bij dit initiatief een eenmalig bedrag betalen voor de afkoop van verdere dividendprovisie, bewaarloon en andere regeltarieven. Dit bedrag kan variëren van duizend tot zesduizend gulden afhankelijk van de portefeuille-omvang.

Ook de Postbank komt met een nieuwe telefoonservice, zij het dat die bestemd is voor gewone rekeninghouders. Het is een uitbreiding van het 'thuisbankieren'. Met de vernieuwde Girofoon kunnen rekeningshouders van de Postbank tussen 7 uur 's morgens en 2 uur 's nachts zelf telefonisch overschrijvingen doen van hun girorekening naar hun girospaarrekening of Postbank beleggingsfonds en omgekeerd. Bovendien kan op die manier ook geld opgenomen worden van een doorlopend krediet.

Tot dusver bood de Girofoon alleen de mogelijkheid het saldo en af- en bijschrijvingen op te vragen. Op het ogenblik heeft de Girofoon 1,4 miljoen deelnemers, die maandelijks twee miljoen telefoontjes plegen. Met de uitbreiding verwacht de Postbank een groei naar 2,5 miljoen telefoontjes per maand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden