Ook Rabo snoeit banen ondanks winstgroei

De winst van de Rabobank is vorig jaar met 14,3 procent gegroeid tot 1,28 miljard gulden. Ook dit jaar zal de winst verder toenemen, zo voorspelde bestuursvoorzitter H....

Van onze verslaggever

UTRECHT

De winst werd daarnaast gunstig beïnvloed door een beperking van de kosten. Wijffels stelde dat het aantal banen met 2,5 procent is teruggelopen. Bij de Rabobank in Nederland werkten begin dit jaar 32.800 mensen, 1043 minder dan een jaar eerder. 'Voor 1995 is eenzelfde personeelsvermindering niet uitgesloten', aldus Wijffels. Inclusief de activiteiten in het buitenland liep het aantal arbeidsplaatsen met 707 terug tot 36.088.

Belangrijke nieuwe ontwikkelingen die werk kosten, zijn de vervanging van de cheque door de pin-pas, de invoering van aanraakschermen en nieuwe verwerkingsmanieren van betalingsopdrachten.

Het telebankieren neemt volgens Wijffels hand over hand toe. Bij de Rabobank zijn er nu 80 duizend klanten die geautomatiseerd hun banktransacties uitvoeren. Ook de frequentie waarmee dagelijks informatie wordt opgevraagd via de Rabofoon over de twee nieuwe spaarfondsen, is groot. Daarin hebben nu een paar duizend klanten inmiddels 50 miljoen gulden belegd.

Ook de Rabobank zal er niet onder uit komen het aantal kantoren te verminderen als gevolg van de technologische vernieuwing. Momenteel telt de bank ruim 1900 vestigingen in Nederland. Wijffels stelde echter dat de Rabo geen oude distributiemethoden wil vervangen door een volledig geautomatiseerde bank. De nieuwe systemen worden geïntegreerd in de lokale kantoren en komen naast de andere verkoopmethoden.

Voor de bank was 1994 volgens Wijffels een uitstekend jaar. De totale kredietverlening steeg met 9,7 procent tot 176,1 miljard gulden. Vooral de kredietverlening aan particulieren groeide, met name in de hypothekensector.

Cliënten van de Rabobank hadden eind vorig jaar 87,8 miljard aan spaargeld bij de bank ondergebracht, 2,2 procent meer dan eind 1993. Wijffels klaagde niet langer over het wegvloeien van spaargelden naar de beleggingsfondsen van de Robeco Groep, waarmee de Rabo samenwerkt.

'In de eerste maand van vorig jaar ging nog een miljard naar de Robeco. Maar daarna keerde het tij door de stijging van de rente en de stagnatie van de beurskoersen. Op dit moment wordt er zelf geld ontrokken van de fondsen. Het is een kwestie van eb en vloed.'

Toch was de groei van de toevertrouwde spaargelden onvoldoende om aan de toenemende kredietvraag te kunnen voldoen. De Rabobank trok vorig jaar liefst 37,9 miljard gulden - bijna 30 procent meer dan in 1993 - nieuw geld aan via de uitgifte van schuldbewijzen als obligaties. 'We zijn daarbij zeer actief geweest op buitenlandse markten. Er werden leningen aangetrokken in allerlei valuta's die via swaps werden omgezet in guldens.' Swaps behoren tot de derivaten. Wijffels schrikt daar echter niet van terug. 'We hebben vorig jaar juist aardig verdiend met onze derivatentransacties', zo merkte hij fijntjes op.

De rentebaten stegen vorig jaar met 4,5 procent tot 6,2 miljard gulden. De provisiebaten namen daarentegen met 10,3 procent toe tot 1,1 miljard gulden. Andere baten vielen 2,5 procent lager uit (812 miljoen gulden).

Opmerkelijk is daarbij dat het resultaat uit financiële transacties fors terugliep. Op de handel die de bank voor eigen rekening doet, verdiende de Rabobank 56 miljoen. Dat was een jaar eerder 234 miljoen.

De bedrijfslasten stegen met 2,8 procent tot 6,2 miljard gulden. Daarin zit een voorziening van 80 miljoen gulden voor lopende en toekomstige reorganisaties en een bedrag van circa 60 miljoen gulden voor de invoering van de nieuwe huisstijl. De Rabobank stak vorig jaar 840 miljoen gulden in de stroppenpot, 7 procent meer dan in 1993.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden