Ook PvdA-staatssecretaris wilde Mauro terugsturen

Nebahat Albayrak (PvdA) vond in 2009 dat Mauro niet in Nederland kon blijven en terug moest naar Angola. Op dat moment was Albayrak staatssecretaris van Justitie en wilde ze geen gebruik maken van haar discretionaire bevoegdheid. Ondertussen gaat de CDA-fractie voorafgaande aan het 'Mauro-debat' in beraad over de de kwestie.

Nebahat Albayrak. Beeld anp

RTL Nieuws heeft de brief in handen die Albayrak in 2009 aan de jonge asielzoeker schreef. 'Mauro weet sinds de onherroepelijke afwijzing van zijn asielaanvraag op 21 februari 2007 dat hij niet langer rechtmatig in Nederland verblijft en dat hij naar Angola zal moeten terugkeren', schrijft ze. Ook zag Albayrak niets in een studievisum en werd ze gesteund door 'haar' minister Hirsch Ballin (CDA).

Inmiddels is de PvdA een warm pleitbezorger voor verblijf van Mauro in Nederland. Kamerlid Hans Spekman zal in het Kamerdebat vanmiddag uitdrukkelijk vragen of de minister toch een uitzondering wil maken voor hem. Ook is de PvdA ervoor om een regeling te treffen voor alle jonge asielzoekers die in een vergelijkbare situatie verkeren. Spekman liet overigens weten ook in 2007 al te hebben geprotesteerd tegen de uitwijzing van Mauro.

Positie CDA
Bij het Kamerdebat zullen vandaag alle ogen zijn gericht op het CDA. Het is een CDA-minister (Gerd Leers) die Mauro terug wil sturen. Gisteren werd bekend dat de portefeuillehouder binnen de fractie, Raymond Knoops, de minister steunt. Maar het is uiterst onzeker of al zijn fractieleden hem zullen volgen. Vooral de positie van 'dissidenten' Ferrier en Koppejan wordt cruciaal. Koppejan liet gisteren al weten zich niet te kunnen 'voorstellen' dat Mauro daadwerkelijk wordt teruggestuurd.

Vanaf 13.00 uur komt de CDA-fractie bijeen om te vergadering over het debat. De CDA-Kamerleden zullen niet alleen over Mauro praten, maar ook over de EU-top van afgelopen nacht. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag om 16 uur met Leers over Mauro, die heeft aangegeven zich niet tegen een eventuele uitzetting te zullen verzetten.

Mauro bij zijn voetbalclub. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.