Ook PvdA’ers Zuidoost maken zelf de dienst uit

Voor de tweede keer in nog geen 50 uur hebben Amsterdamse PvdA’ers een kandidaat-lijsttrekker voor de stadsdeelraadverkiezingen van maart volgend jaar weggestemd.

Jaap Stam

Werd Ahmed Marcouch maandagavond in Nieuw-West afgeserveerd, woensdagavond overkwam dat Muriel Dalgliesh, die door het afdelingsbestuur van de PvdA in Zuidoost naar voren was geschoven. De PvdA-leden kozen Marcel la Rose, die op de conceptlijst als lijstduwer was gezet, op plaats 24.

Marcel la Rose

Het afdelingsbestuur zag liever niet La Rose stadsdeelvoorzitter worden. Dat wordt hij nu toch. In Amsterdam Zuidoost is de PvdA zo machtig dat de lijsttrekker vanzelf stadsdeelvoorzitter wordt. De partij heeft vijftien van de 29 zetels, de tweede partij is Onafhankelijk Zuidoost met drie zetels. Die overmacht kan door het verwachte slechte verkiezingsresultaat van de PvdA niet teniet worden gedaan.

De 56-jarige La Rose treedt in de voetsporen van Hannah Belliot en Elvira Sweet, de huidige voorzitter. Daarmee breekt Zuidoost met de traditie van een Surinaamse ‘koningin van de Bijlmer’.

Landelijke partijtop

Bemoeide de landelijke partijtop van de PvdA zich nadrukkelijk met de strijd in Nieuw-West, in Zuidoost hield die zich gedeisd. De enige druk kwam van het afdelingsbestuur, dat tot twee keer toe een lijsttrekkersdebat blokkeerde.

De in Suriname geboren La Rose is een nieuwkomer in de politiek. Hij heeft allerlei organisaties in Zuidoost bestuurd.

La Rose won in de tweede ronde van Jude Kehla-Wirnkar, die als wethouder korte metten maakte met de vanzelfsprekende verstrekking van welzijnssubsidies langs etnische lijnen in Zuidoost. Een fan dichtte hem andere kwaliteiten toe: ‘Hij kent de tranen van de alleenstaande vrouwen. Wanneer wij huilen, huilt Jude mee.’

Jesse Bos, gemeenteraadslid van Amsterdam, die ook in Nieuw-West van de partij was: ‘Wie zegt nog dat de politiek niet leuk is? Heerlijk.’

PvdA-leider Wouter Bos (ANP) Beeld
PvdA-leider Wouter Bos (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden