Ook puinruimer Rijvers voert allerminst consistent beleid

De lijst van kandidaten om De Mos op te volgen wordt nog dagelijks langer en past al lang niet meer op één velletje, maar de beleidsbepalers van PSV hebben hun keuze bepaald....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

EINDHOVEN

Wie door het bestuur is of zal worden benaderd, weet ook Rijvers niet. 'We houden het geheim', vertelde manager Arnesen. In Eindhoven blijft dit seizoen echter niets geheim. Hoewel uiterste discretie zou worden betracht, rolden de namen van kandidaat-trainers over het Brabantse plaveisel.

Een lek in de spelersraad bracht aan het licht dat de selectie een voorkeur heeft voor Spelbos, Stevens of Advocaat. De eerste twee hebben clausules in de contracten met respectievelijk NAC en Roda JC laten opnemen dat ze tussentijds mogen vertrekken als een topclub zich meldt en popelen om in Eindhoven aan de slag te gaan.

Bondscoach Advocaat staat tot de zomer van 1998 bij de KNVB onder contract. De spelers hebben met de kandidaatstelling kennelijk de hand in eigen boezem gestoken. Spelbos, Stevens en Advocaat zijn allen trainers die graag het geluid van de zweep laten horen.

Maar zoveel spelers, zoveel meningen, en dus konden ook de namen van Hiddink, Gerets, Neumann en zelfs Beenhakker worden opgetekend als kandidaten om Aad de Mos op te volgen. 'Ik geloof dat ik de laatste dagen 28 namen heb horen noemen en gelezen', zei Arnesen gisteren met een ironisch lachje.

Doorslaggevend zijn de stemmen van de spelers niet, aldus Arnesen. 'Maar het lijkt me vrij normaal dat de jongens worden geraadpleegd. En als zij namen willen noemen, vind ik dat prima. Wij noemen maar één naam, die van de nieuwe trainer van PSV.'

Op welke termijn de nieuwe man wordt benoemd, is onbekend. 'Het mag niet te lang duren, maar we overhaasten niets.' De club overweegt niet Rijvers langer dan enkele weken de technische leiding in handen te geven, hoewel de veteraan erin is geslaagd de ergste storm te luwen.

De puinruimer begint onderwijl steeds meer plezier in zijn klus te krijgen. Consistent is zijn beleid allerminst en ook Rijvers goochelt er met zijn opstellingen vrolijk op los, maar de resultaten stemmen de achterban redelijk tevreden.

Rijvers scoorde tot nu toe zes uit vier, met een nederlaag tegen Roda JC en zeges op FC Groningen, FC Utrecht en MVV. En, weet Rijvers als geen ander, na iedere overwinning neemt de rust toe en het aantal critici af.

Desondanks stond PSV er op de ranglijst zelden zo beroerd voor als nu het geval is. Uit twaalf wedstrijden werden zestien punten gehaald, de slechtste score in tien seizoenen. Ook vorig seizoen tekende het onheil zich overigens al vroeg af in Eindhoven (12-17).

Typerend voor het PSV van nu is dat de ploeg al 31 maal doel trof, tegen vorig seizoen 21 maal. Dat duidt er op dat Nilis en Ronaldo hun draai hebben gevonden, zoals er ook tekenen zijn dat de defensie de zaken niet op orde heeft. Zeventien tegentreffers is rijkelijk veel voor een ploeg die hunkert naar de Champions League.

In zijn vierde duel als interim-coach koos Rijvers grotendeels voor de ploeg die zondag in de tweede helft voorbij FC Utrecht snelde, dus met Hoekstra en Van der Doelen, ditmaal als cipier van Visser, en opnieuw Faber als rechtermiddenvelder.

Waarschijnlijk omdat hij nog niet aan de beurt was geweest, was Prommayon gisteravond linksback. Hij blonk zowaar uit op die voor hem vreemde plek. Acht PSV'ers gingen Prommayon voor op die positie. Een beter bewijs dat de leiding er in de zomer op de transfermarkt maar een slag naar heeft geslagen, is nauwelijks denkbaar.

Rijvers heeft de onrust nog steeds niet uit de ploeg kunnen halen, zo leerde de allerbelabbertste tweede helft, maar hij kon naderhand tenminste opgelucht concluderen dat de verdediging zich goed had gehouden. MVV kreeg de eerste kansen van betekenis pas toen de achterstand al onoverbrugbaar was. Nadat invaller Meijer koppend voor 3-0 had gezorgd, schoot Balarabe de bal op de lat en trof Scheepers in kansrijke positie het zijnet.

De jongeling die afgelopen zondag door Rijvers publiekelijk de les was gelezen, scoorde gisteren twee keer. Ronaldo was bij vlagen onnavolgbaar, ook voor zijn medespelers trouwens, en maakte op aangeven van Numan het eerste en laatste doelpunt. De Braziliaan scoorde in twaalf duels negen maal, niet slecht voor een achttienjarige die van de vijftig jaar oudere Rijvers naar het hoofd kreeg geslingerd dat hij zijn vak snel serieuzer moet gaat nemen.

De agressieve aanpak van MVV keerde zich tegen de ploeg, die van de strenge Wegereef vijf gele kaarten moest incasseren en er zelden in slaagde de aanvallers Scheepers en Roelofsen te bedienen. PSV kon hetzelfde worden verweten, maar Ronaldo en Nilis zijn minder afhankelijk van hun medespelers. Ronaldo scoorde in de zevende minuut, na een wervelende tocht die hem als laatste langs Straal voerde en eindigde met een schot met links in de rechterhoek.

Nilis schoot in de 38ste minuut raak uit een vrije trap die ten onrechte werd toegekend, maar desondanks fonkelde als een diamant. De Belg verraste de Limburgse doelman Van Duijnhoven met een effectvol schot dat een meter van baan veranderde en in de rechterhoek plofte. Tussendoor forceerde PSV vier kansen die aan Nilis en Ronaldo niet waren besteed.

Gruwelijk was de tweede helft, maar de eindstand mocht er vanuit Eindhovens standpunt bezien desondanks zijn. In de slotfase wierpen Meijer en Ronaldo met doelpunten een camouflagenet over het chaotische spel. 'Het gaat de goede kant op' zei Rijvers. Nog even en hij mag weer biljarten op zijn eiland in Frankrijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden