Ook prinses Margriet ontwijkt belasting

Na prinses Christina en prinses Irene blijkt er ook voor prinses Margriet een fiscale constructie te zijn opgezet om minder belasting aan de Nederlandse staat te hoeven afdragen. De prinses richtte in 2006 de Stichting Royale op om daarmee de erfbelasting voor haar kinderen en kleinkinderen te minimaliseren.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit diverse officiële documenten waarover De Telegraaf zaterdag berichtte. De stichting, die op 15 december 2006 werd ingeschreven bij de Amsterdamse Kamer van Koophandel, werd opgericht op advies van adviseurs van ABN Amro, aldus de krant.


Prinses Margriet en prins Pieter van Vollenhoven brachten 'aandelen en obligaties' onder in de Stichting Royale, blijkt uit KvK-documenten. 'Beheer en administratie' van het vermogen geschiedt ten kantore van trustmaatschappij TMF in Amsterdam-Zuidoost, maar de stichting is officieel ingeschreven in Apeldoorn, de woonplaats van Margriet en Van Vollenhoven.


Voorzitter van het stichtingsbestuur is prinses Margriet zelf. Penningmeester is een ABN Amro-manager. De andere bestuursleden zijn het trustkantoor TMF en de zoon van Margriet, Bernhard Junior - die ook wel de 'zakenprins' wordt genoemd.


De Stichting Royale is, aldus De Telegraaf, een zogeheten ABN Amro 'Familie Vermogen Fonds'. Voordeel van de constructie is dat de rendementen op het er in ondergebrachte vermogen dat Margriet erfde van haar ouders onbelast kunnen worden doorgeschoven naar de (klein)kinderen.


De constructie werd tot enkele jaren geleden door ABN Amro aangeboden aan vermogende families om daarmee successiebelasting, 'een van de meest onrechtvaardige belastingen', aldus oude folders van de bank, te omzeilen.


Prinses Margriet is de derde prinses voor wie een fiscale constructie is opgezet om de (erf)belasting te drukken. Het gaat hier, en ook in de gevallen van haar zusters, niet om illegale constructies. Ook nu weer liet de Rijksvoorlichtingsdienst optekenen dat er niets mis is met deze route.


In 2009 onthulde de Volkskrant het bestaan van een fiscale ontwijkingsroute van prinses Christina. Zij maakt gebruik van zogeheten brievenbusfirma's op het Kanaaleiland Guernsey. Het ging daarbij in eerste instantie om de Daffodil Trust, die was opgericht om de erfenis van haar in 2004 gestorven moeder fiscaal in onder te brengen. Een speciale stichting die hierover waakte, de Stichting Protector Daffodil Trust, was statutair gevestigd in Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koningin Beatrix.


Ondanks de storm aan kritiek die losbarstte in de Tweede Kamer, bleek kort daarna dat er een tweede trust voor prinses Christina in het leven was geroepen. Via deze constructie werd bespaard op de betaling van (vermogens)belasting in Groot-Brittannië.


Toen het bestaan van deze tweede trust wederom tot verontwaardiging leidde, lieten de adviseurs van de familie Van Oranje de aansturing van de brievenbusfirma's op Guernsey verplaatsen van Noordeinde naar de vermogensbeheerders van Box Consultants. Dit is een kantoor gericht op zeer vermogende klanten, met een vestiging in Zwitserland.


In dezelfde periode werd het bestaan van het Lys-fonds van prinses Irene onthuld, wederom gevestigd in het werkpaleis van de koningin. Ook hier was sprake van fiscale voordelen: via het Lys-fonds kon eenvoudig en onder gunstige voorwaarden gelden onder de kinderen worden verdeeld. Dit 'besloten fonds voor gemene rekening' verhuisde na kritiek op het feit dat het werd aangestuurd vanuit Noordeinde naar het privéadres van één van de zoons van prinses Irene in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden