Ook peeskamers buiten de Wallen weggesaneerd

En alweer gaan er ramen dicht – tezamen vijftien stuks. Waarmee het aantal peeskamers in de binnenstad van Amsterdam binnen een jaar is teruggebracht met 110 stuks, bijna een kwart van het totaal....

Deze week stelde wethouder Lodewijk Asscher – ooit schreef hij in een boekje dat wat hem betreft de hele Wallen dicht kunnen als daarmee de misdaad kan worden verbannen – de gemeenteraad op de hoogte. Opvallend: de rigoureuze sanering treft nu ook het gebied buiten de Wallen.

Dicht gaan per 1 oktober de ramen in de Bergstraat en Korsjespoortsteeg, de verbindingsstegen tussen respectievelijk Herengracht en Singel, en Singel en Spuistraat. Deze relatief rustige stegen zijn vooral in trek bij hoerenlopers die bang zijn op de Wallen te worden herkend. Ook in de Oude Nieuwstraat en Lijnbaansteeg (‘stomerij op de begane grond, één raam, één woning’) gaan peeskamers op slot.

Asscher schrijft dat de eigenaar van de vijftien ramen ‘in reactie op de publiciteit rond Operatie 1012 bij de gemeente heeft aangegeven zijn bordelen te willen verkopen. Hij wil met pensioen’.

De nieuwe eigenaar wordt woningcorporatie De Principaal/De Key, die onder strenge voorwaarden de panden een nieuwe bestemming mag geven. Asscher: ‘Minisupermarkt, growshop en dergelijke zijn niet toegestaan.’ De GG & GD informeert prostituees die hun werkruimte kwijt zijn over ‘de mogelijkheden van uittreden’.

In tegenstelling tot eerdere ingrepen– uitkoop Charles Geerts en overname door corporatie Ymere van bordelen aan Oudekerksplein – lijkt de sanering van deze stegen buiten het Wallengebied (maar wel binnen de postcode 1012) niet alle raadspartijen te bevallen.

Namens de grootste oppositiepartij verklaart Marijn Ornstein (VVD) dat de veldtocht van Asscher ‘een doel op zichzelf’ dreigt te worden. En daar is de VVD tegen. Ook binnen GroenLinks, de coalitiepartner van Asschers PvdA, wordt kritiek op Operatie 1012 steeds duidelijker hoorbaar.

Wat Asscher echt voor ogen staat, maakt hij nog dit najaar bekend met het zogenaamde Strategiebesluit 1012, waarin zijn voorstellen staan voor ‘de einddoelstelling’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden