Ook over afpersgeld moet belasting worden betaald

Officieel is Jan Dirk Paarlberg geen verdachte in de zaak-Holleeder. Niettemin legt de Belastingdienst beslag op enkele gebouwen en goederen van de vastgoedhandelaar....

Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt en Merijn Rengers

Het penthouse Montevideo in Rotterdam is er een van superlatieven. ‘Uniek in Nederland, 453 vierkante meter woonoppervlakte exclusief terras en eigen privé- zwembad op 130 meter hoogte’, schreeuwt de website van makelaardij Ooms, waar het appartement op de 41ste, 42ste en 43ste verdieping van de hoogste woontoren van Nederland te koop staat. Vraagprijs voor het penthouse, dat casco wordt opgeleverd: bijna 2,5 miljoen euro.

De website vermeldt niet dat de fiscus de hand op het penthouse heeft gelegd. Eén van de twee eigenaren, Jan Dirk Take Paarlberg uit Maarssen, heeft het volgens de Belastingdienst zo bont gemaakt, dat beslag geboden was.

Paarlberg, door het zakenblad Quote getaxeerd op een vermogen van 275 miljoen euro, heeft er een nieuwe vijand bij: de fiscus. Die heeft van het Openbaar Ministerie (OM) mogen meekijken in het strafdossier tegen Willem Holleeder. Daarin wordt Paarlberg, die geen officiële verdachte is in het strafonderzoek, genoemd als de eigenaar van de bedrijven die Willem Holleeder gebruikte bij het wegsluizen van afpersgeld.

Dat juist de wellevende en charmante Paarlberg opdook in het Holleeder-onderzoek heeft velen verbaasd. Als liefhebber van de schone kunsten gold hij als een vooraanstaand lid van het vastgoed-establishment. De huidige eurocommissaris Neelie Kroes hield zelfs kantoor bij hem op zijn kasteel Bolenstein in Maarssen en lobbyde voor Paarlberg.

De fiscus stelt dat Paarlberg belasting moet betalen over het afpersgeld, dat door de vermoorde Willem Endstra naar Holleeder zou zijn overgemaakt. Het is immers via zijn bedrijven gelopen, zonder dat er afgerekend is.

Daarnaast wil de Belastingdienst geld zien, omdat Paarlberg niet in Engeland zou wonen, zoals hij de fiscus al jaren voorhoudt. Totale waarde van de (na)heffingen: 47 miljoen euro.

Op 6 september 2006 legden belastingdeurwaarders beslag op het Rotterdamse penthouse.

Paarlberg tikte het appartement – ver vóór de voltooiing van Montevideo – op de kop bij projectontwikkelaar ING Real Estate. Hij hoopte de woning, samen met zijn toenmalige zakenpartner David Beesemer, met een forse winst door te verkopen.

De deurwaarder legde verder beslag op een vrijstaande bungalow en een sportschool in Amstelveen, op een woning in Nieuwkoop en op een kapitale villa van de vastgoedmagnaat bij het Vondelpark in Amsterdam. Ook zijn tegoeden van Paarlberg op rekeningen bij Rabo, ABN Amro, ING, Fortis en Deutsche Bank vastgezet.

Als laatste toog de deurwaarder, met de politie, naar het kasteel Ridderhofstad Bolenstein. Niet voor een routinecontrole, zoals Paarlberg die dag meldde, maar om de kostbare auto’s van Paarlberg mee te nemen.

De vastgoedmagnaat bezit volgens Quote onder meer een bordeauxrode Aston Martin Vanquish met het Britse kenteken V12 JDP. V12 verwijst naar de motor met 12 cilinders; JDP zijn de initialen van de ondernemer.

Diverse andere kostbaarheden mochten blijven hangen, zoals doeken van Van Gogh, Appel, Renoir en Picasso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden