Ook op mbo gerommel met gelden
Net als het hbo gebruikt ook het middelbaar beroepsonderwijs dubieuze constructies om extra geld binnen te krijgen. Dat zeggen de bestuursvoorzitters van de regionale opleidingscentra (ROC's) in Amsterdam en Rotterdam....
Op welke schaal door ROC's wordt gerommeld, is onduidelijk. Maar iedereen kent de constructies om extra geld te verdienen. Sommige scholen hebben hun opleiding in vier stukjes geknipt met vier diploma's, zodat ze in plaats van eenmaal vier keer een premie krijgen voor een gediplomeerde.
De koepel van het mbo, de bve-raad, werkt inmiddels aan een gedragscode. Daarin willen de ROC's onder meer afspreken welke financiële constructies door de beugel kunnen en welke niet. 'Er is maar een budget voor het mbo. Wat slimme scholen extra binnenhalen, gaat ten koste van scholen die zich strikt aan de regels houden', stelt Fred Guis, voorzitter van ROC Zadkine in Rotterdam.
De problematiek bij de ROC's is vergelijkbaar met die in het hoger beroepsonderwijs. Ook daar krijgt de hele sector een bedrag dat onderling moet worden verdeeld. Het OM zoekt uit of de hogescholen waarvan wordt vermoed dat zij frauduleus hebben gehandeld, kunnen worden vervolgd.
Een andere vorm van sjoemelen geschiedt met de VOA-gelden, extra gelden voor probleemleerlingen. 'Soms zie je opeens een onverklaarbare groei van het aantal probleemleerlingen aan één of meer ROC's', weet Ankie Verlaan, bestuursvoorzitter van ROC Amsterdam. Voor probleemleerlingen krijgt een ROC bijna zeshonderd euro per jaar extra. Een paar jaar geleden was dat nog zo'n 2700 euro.
Toch willen de schoolbestuurders elkaar niet betichten van fraude. Regelgeving en geldgebrek lokken volgens hen gerommel uit. Het ene financiële gat wordt met het andere gevuld. 'Veel opleidingen zijn een combinatie van school en werk. Maar voor de leerlingen die op 31 december nog geen baas gevonden hebben, krijgt het ROC geen cent. Moeten we die kinderen dan op straat zetten?', vraagt Van Dam.
Ook Verlaan wil het woord fraude niet gebruiken. 'Als een groot bedrijf ons vraagt een cursus te geven mogen we voor die leerlingen ook subsidie aanvragen. We doen het niet, maar er staat nergens dat het niet mag.'
Volgens ingewijden schrijven sommige ROC's die allochtonen ook in voor een beroepsopleiding, zonder dat die lessen gevolgd worden.
'Een beetje draaibank kost tegenwoordig 1 miljoen euro. Waar moet je die van betalen als je maar dertig leerlingen in de techniekopleiding hebt zitten?', aldus Van Dam. 'De mbo-sector is straatarm. Maar we moeten onze eigen broek ophouden, de markt op en ondernemend zijn. Dit is het gevolg', aldus Verlaan.