Ook Oostenrijk wil geen Turkse minister bij herdenking coup: 'Gevaar voor openbare orde'

Na Nederland weigert ook Oostenrijk een Turkse hoogwaardigheidsbekleder op een herdenkingsbijeenkomst van de couppoging op de Turkse regering. Het beoogde openbare optreden van de Turkse minister van Economische Zaken, Nihat Zeybekci, vormt volgens de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Sebastian Kurz, een gevaar voor de openbare orde. De Turkse minister zou wel welkom zijn voor een officieel bezoek aan Oostenrijk

Redactie
Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci in Keulen in maart 2017 Beeld afp
Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci in Keulen in maart 2017Beeld afp

In een reactie zegt het Turkse ministerie van Economische Zaken dat Zeybekci nooit van plan was Oostenrijk te bezoeken. Hij ontkent bovendien dat hem de toegang is ontzegd, meldt persbureau Reuters.

De Nederlandse overheid noemde afgelopen vrijdag niet orde, maar juist de gespannen relatie met Turkije als reden de Turkse vicepremier Tugrul Türkes te weigeren op een herdenkingsbijeenkomst komende dinsdag in Apeldoorn. Het kabinet kan zich 'goed voorstellen dat de behoefte er is' aan een herdenking van de couppoging, waarbij vorig jaar 240 doden en 2.200 gewonden vielen, maar vindt een bezoek van Turkse regeringsleiders überhaupt 'niet gewenst'.

'Gezien de huidige bilaterale relatie tussen onze landen' moet er eerst een gesprek plaatsvinden, zeiden Mark Rutte en Lodewijk Asscher in een reactie op de kwestie. Eerder deze maand weigerde ook Duitsland een verzoek van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor een toespraak op de afgelopen G20.

Diplomatiek gehakketak

De weigeringen zijn tekenend voor de relatie tussen Turkije en Europa. Die verslechterde in rap tempo toen de Turkse overheid begin maart in onder meer Nederland, Duitsland en Oostenrijk campagne wilde voeren voor het referendum dat de macht van de regering-Erdogan zou uitbreiden.

Het leidde tot een diplomatieke rel waarbij Nederland de komst van verschillende Turkse ministers verbood en Erdogan de Nederlanders 'nazi's en fascisten' noemde. De Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, door Nederland bestempeld als 'ongewenste vreemdeling', kwam toch met een entourage naar Rotterdam. Na gebakkelei met de Nederlandse autoriteiten vertrok zij uit eigen beweging naar Duitsland. Bij protesten door Turkse betogers in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam braken rellen uit.

Door dit soort diplomatiek gehakketak, het omstreden referendum en de algehele vrijheidsbeperking van kritische journalisten, politiek andersdenkenden en mensenrechtenorganisaties staat de toetreding van Turkije tot de Europese Unie op een laag pitje. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Kurz pleitte er na het referendum zelfs voor de onderhandelingen helemaal te beëindigen en in plaats daarvan te werken aan een 'burenverdrag'. Nederland deelt dit standpunt niet.

Nederlandse Turken verzamelen zich bij het Turkse consulaat in Rotterdam, als in Turkije een poging wordt gedaan tot een coup. Beeld anp
Nederlandse Turken verzamelen zich bij het Turkse consulaat in Rotterdam, als in Turkije een poging wordt gedaan tot een coup.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden