nieuws

Ook Omroep Brabant haalt stickers van busjes: ‘De auto is een soort schietschijf’

Omroep Brabant stuurt zijn verslaggevers voortaan in onherkenbare busjes op pad. Vanwege de aanhoudende stroom aan bedreigingen heeft de regionale omroep alle logo’s en stickers van de satelliet- en bedrijfswagens verwijderd. Eerder deed de NOS al hetzelfde.

Pepijn de Lange
Auto's met het logo van Omroep Brabant.  Beeld ANP
Auto's met het logo van Omroep Brabant.Beeld ANP

Het besluit van Omroep Brabant past in de tendens dat journalisten tijdens hun werk vaker geweld ervaren. 82 procent van de journalisten heeft weleens met een vorm van agressie of bedreiging te maken gehad, bleek afgelopen zomer uit een enquête van PersVeilig, een organisatie die opkomt voor de veiligheid van journalisten. Vier jaar eerder lag dat percentage nog een kwart lager. Cameramensen en fotojournalisten vormen de zwaarst getroffen groep.

Ook verslaggevers en cameramensen van Omroep Brabant worden in hun werk gehinderd, zegt hoofdredacteur Renzo Veenstra tegen het AD. Normaal gesproken trekken zij zich in bedreigende situaties terug in hun auto. Maar vandaag de dag werkt dat eerder averechts. De auto ‘is door de herkenbaarheid juist een soort schietschijf geworden’, aldus Veenstra.

Daarom stuurt de omroep, die uitzendt vanaf een industrieterrein in Son, ten noorden van Eindhoven, zijn wagens voortaan onherkenbaar de weg op. ‘Een triest dieptepunt’, noemt Veenstra dat besluit. ‘In eerste instantie heb ik ook gezegd: we halen onze stickers er niet af, maar dan ga je met elkaar praten en kom je tot de conclusie dat de veiligheid van onze mensen altijd voor gaat.’

NOS

Vorig jaar nam de NOS eenzelfde beslissing. Om de veiligheid van haar medewerkers te garanderen, verwijderde de NOS de omroeplogo’s van de wagens die radio- en televisieverbindingen met Hilversum leggen. ‘We willen als publieke journalistieke organisatie juist zichtbaar en aanspreekbaar zijn, maar het kan zo niet verder’, schreef hoofdredacteur Marcel Gelauff in een toelichting.

Of de veiligheid van de NOS-medewerkers sindsdien is verbeterd? Dat is lastig te zeggen, vertelt een woordvoerder. Hij wijst op de rellen van afgelopen weekeinde, waarbij de NOS ‘nauwelijks kon opereren’. Geweld tegen haar werknemers blijft voor de NOS ‘een dagelijkse zorg’.

Op snelwegen bewegen verslaggevers van de NOS zich in hun onbestickerde wagens wel veiliger voort dan voorheen. Eerder staken sommige medeweggebruikers hun middelvinger op als een omroepbusje passeerde. Zo nu en dan werden NOS-busjes zelfs afgesneden of trapte een auto voor hen abrupt op de rem. ‘Dat heeft zich niet meer voorgedaan’, aldus de woordvoerder.

Om agressie te ontlopen is, na onherkenbaar op pad gaan, nog een verdergaande stap mogelijk: thuis blijven. Daartoe zag Omroep Gelderland zich vorige maand genoodzaakt. Nadat een verslaggever bij de streekderby tussen NEC en Vitesse werd aangereden door een scooter, besloot de omroep te stoppen met nieuwsverslaggeving rondom voetbalwedstrijden en demonstraties die dreigen in geweld te ontaarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden