Ook Noren, Finnen en Denen pasten dwang bij sterilisatie toe

Ook in Noorwegen, Finland en Denemarken is een wet op gedwongen sterilisatie van kracht geweest. De wet is in deze noordse landen minder grootschalig toegepast dan in Zweden, waar mogelijk zestigduizend - voornamelijk - vrouwen tussen 1935 en 1976 zijn gesteriliseerd vanwege 'inferieure' kenmerken....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

OSLO/STOCKHOLM

Uit gegevens die dinsdag in de Scandinavische media circuleerden, blijkt dat tussen 1934 en 1970 in Noorwegen tweeduizend vrouwen en mannen het slachtoffer zijn geworden van een sterilisatieprogramma. De meesten van hen waren 'krankzinnig of geestelijk gehandicapt', aldus het Noorse ministerie van Gezondheid.

Over dezelfde periode staan in Finland 1400 operaties geregistreerd. De Deense pers spreekt van 'honderden' gevallen in Denemarken, vooral prostituées, criminelen en lichamelijk en geestelijk gehandicapten.

De sociaal-democratische Zweedse regering heeft een diepgaand onderzoek toegezegd naar de onvrijwillige sterilisaties en de mogelijkheid van compensatie. In de periode dat de sterilisatiewet van kracht was, waren de sociaal-democraten onafgebroken aan de macht.

De conservatieve oppositieleider Carl Bildt had gisteren premier Persson gewaarschuwd voor het gevaar dat de samenleving 'gewond raakt als we het onderzoek naar deze periode niet ernstig nemen'.

Historica Maija Runcis hoopt binnenkort op het onderwerp te promoveren aan de universiteit van Stockholm. Volgens Runcis, die toegang heeft gehad tot de Koninklijke Archieven, is de Zweedse politiek allereerst geïnspireerd door de Duitse sociaal-democraten. 'Gedwongen sterilisatie was in de republiek van Weimar reeds gemeengoed.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden