Ook niet-lid krijgt invloed bij vakbond

Vakbond De Unie wil ook niet-vakbondsleden raadplegen over CAO’s. In branches met weinig vakbondsleden, zoals de horeca en modewinkels, wil de bond opiniepeilingen houden....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Dit zegt Jacques Teuwen, voorzitter van De Unie vandaag in de Volkskrant. Teuwen wil volgend jaar in samenwerking met marktonderzoeker TNS NIPO beginnen met het enquêteren van niet-georganiseerde werknemers. Het is de eerste keer dat een bond op deze wijze structureel niet-leden betrekt bij de totstandkoming van een CAO.

Teuwen wil met dit initiatief het verwijt dat De Unie niet representatief is, weerleggen. FNV en CNV verwijten De Unie ondermaatse CAO’s af te sluiten in branches waar deze bond nauwelijks leden en ervaring heeft. Begin deze week sloot De Unie een CAO af met de Mitex, de brancheorganisatie voor mode- en sportwinkels. Vorig jaar deed De Unie hetzelfde in de horeca.

‘Wij zijn niet representatief’, zegt Teuwen, ‘maar andere bonden zijn ook niet representatief.’ In de mode- en sportwinkelbranche werken bijvoorbeeld honderdduizend mensen. Van hen is hoogstens eentiende aangesloten bij een vakbond. Met 475 leden in deze branche is De Unie de kleinste bond.

‘We hebben al een goed beeld van de mening van Nederlandse werknemers’, zegt een woordvoerder van de vakcentrale FNV in een reactie. De vakbondskoepel legt al enkele jaren wekelijks vragen voor aan zevenduizend leden. ‘De ervaring is dat de mening van het ledenpanel niet erg afwijkt van de mening van de gemiddelde Nederlander.’

Vakcentrale CNV noemt het initiatief van De Unie sympathiek. ‘Maar wij luisteren naar onze leden omdat die het ons mogelijk maken CAO’s af te sluiten’, aldus een CNV-woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden