Ook Nederlandse pacemakers onveilig voor aanvallen cybercriminelen

Bijna een half miljoen pacemakers zijn onveilig tegen aanvallen van cybercriminelen. Hackers kunnen de batterij van de pacemakers laten leeglopen of de hartslag van patiënten veranderen.

De kleinste pacemaker ooit in Polen Foto epa

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA adviseert dragers van deze apparaten - zes types van fabrikant Abbott maar verkocht onder de eerdere naam St Jude Medical - daarom een softwareupdate te laten uitvoeren in het ziekenhuis. De implantaten zijn ook in Nederlandse ziekenhuizen ingebracht bij patiënten, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Om hoeveel Nederlandse patiënten het gaat, wordt nog nagegaan, onder meer in het Landelijk Implantaten Register. De fabrikant seint ziekenhuizen in, die op hun beurt weer contact opnemen met de patiënten die de onveilige pacemakers dragen. Bezorgde patiënten kunnen ook zelf nu al contact opnemen met hun cardioloog, aldus een woordvoerder van de IGZ.

Steeds meer medische apparaten worden verbonden met het internet, smartphones of andere computersystemen. Daardoor kunnen artsen en patiënten de prestaties van de apparaten makkelijker inzien en instellingen aanpassen. Maar er zijn ook risico's aan verbonden, bijvoorbeeld wanneer achterdeurtjes in de software openstaan en zo hackers vrij spel geven.

De Britse krant The Guardian meldt dat de kwetsbaarheden in de pacemakers zijn ontdekt door MedSec, een bedrijf voor cyberveiligheid gespecialiseerd in medische apparatuur. Voor zover bekend hebben hackers nog geen misbruik gemaakt van het gevonden lek.

Meer over