Ook Nederlanders doelwit cartoonprotest Afghanistan

Een Nederlandse militair is dinsdagmorgen in Afghanistan lichtgewond geraakt door een steen die boze Afghanen naar hem gooiden. Dit gebeurde tijdens een demonstratie van Afghanen bij de Nederlandse basis in Pol-e Khomri....

ANP

Meer westelijk van Pol-e Khomri bij de stad Mey Manna in de provincie Faryab kwam een Nederlandse F16 dinsdag een Noorse PRT-basis te hulp die werd belegerd door woedende Afghanen. Nadat laag overvliegen geen effect had, werden enkele waarschuwingsschoten gelost. Het is de eerste keer dat een Nederlandse F16 in een operatie onder de vlag van de Internationale veiligheidsmacht ISAF schoten heeft gelost.

Volgens een woordvoerder van Defensie begon de demonstratie in Pol-e Khomri vreedzaam, maar namen de emoties geleidelijk de overhand. Nadat de groep met stenen begon te gooien, greep de plaatselijke politie in en werd de demonstratie ontbonden. Een tweede demonstratie ging uiteindelijk niet door na intensieve gesprekken met de organisatoren in de stad.

Naar aanleiding van de af en toe hoog oplopende emoties rond de Deense spotprenten zijn de veiligheidsmaatregelen in het Nederlandse kamp verscherpt. Er wordt meer bewaking ingezet en de snelle reactiemacht is in een hogere staat van paraatheid gebracht. Verder vertonen de Nederlandse militairen zich voorlopig niet buiten de poort als zij daar niets te zoeken hebben.

Het Noorse kamp van de NAVO-vredesmacht ISAF werd door zo'n driehonderd demonstranten aangevallen. Bij deze rellen zijn zeker vier actievoerders omgekomen en zijn vijftien mensen gewond geraakt, aldus een Afghaanse arts.

Met onder meer molotov-cocktails en stenen bekogelden de demonstranten de kantoren van het regionaal reconstructieteam in Mey Manna, een stad in het noordwesten van Afghanistan. Zij brachten de twintig Noren die er gelegerd zijn zo in het nauw, dat die luchtsteun van F-16's en versterking over land hebben gevraagd. Een Nederlandse F-16 gaf gehoor aan deze hulpvraag.

De gewraakte cartoons hebben ook in een Noorse krant gestaan. In Afghanistan vielen maandag al zeker drie doden bij gewelddadige protesten tegen de tekeningen. Moslims ervaren de karikaturen wereldwijd als beledigend. Volgens de islamitische traditie is het verboden God of Mohammed af te beelden.

In het naburige Pakistan gingen dinsdag ook duizenden demonstranten de straat op. Met name in het grensgebied met Afghanistan uitten moslims hun woede over de tekeningen.

In Bangladesh zijn dinsdag 4000 woedende moslims de straat opgegaan om te protesteren tegen de spotprenten. De betogers staken onder meer een Deense vlag in brand en eisten dat de tekenaar wordt opgehangen.

De demonstranten riepen ook op tot boycot van Deense producten. De betoging was georganiseerd door de jongerenvereniging van de Jamaat-e-Islami, de op een na grootste partij in de regeringscoalitie.

In de Iraanse hoofdstad Teheran Iran hebben demonstranten dinsdag voor de tweede opeenvolgende dag de Deense ambassade bestormd. Een groep van twintig tot dertig woedende moslims wist over de muren rond de diplomatieke vestiging te komen. De oproerpolitie verwijderde hen snel weer.

Op straat gooide een menigte van circa driehonderd anderen voorwerpen, waaronder molotov-cocktails, naar het pand. Ze riepen leuzen als ‘Dood aan Denemarken’ en verbrandden Deense vlaggen. De demonstranten vochten met de politie die probeerde hen van de ambassadeweg te houden. Het is volgens een cameraman van het persbureau Reuters onduidelijk of demonstranten het gebouw zelf wisten binnen te dringen.

Ook maandag vielen honderden demonstranten de Deense en Oostenrijkse ambassades in Teheran aan. Zij uitten hun woede over karikaturen van de profeet Mohammed, die vorig jaar voor het eerst verschenen in een Deens dagblad. Iran heeft alle handelsrelaties met Denemarken opgeschort. Moslims ervaren de karikaturen wereldwijd als beledigend. Volgens de islamitische traditie is het verboden God of Mohammed af te beelden.

Iraans grootste krant heeft een wedstrijd georganiseerd voor de beste spotprent over de holocaust. De krant Hamshahri zegt dinsdag er de grenzen van vrije meningsuiting mee te willen testen. Om de gemoederen te bedaren overlegt de Deense krant Jyllands-Posten, die de cartoons oorspronkelijk publiceerde, met Deense moslimorganisaties over een gezamenlijke verklaring. Jyllands-Posten wil opnieuw zijn spijt betuigen voor het beledigen van moslims, maar geen excuus aanbieden voor het plaatsen van de spotprenten. De cartoons waren juist bedoeld als pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting en tegen zelfcensuur.

Denemarken, dat als eerste de cartoons publiceerde, heeft dinsdag ook zijn burgers in Indonesië opgeroepen het land te verlaten uit angst dat demonstraties over cartoons van de profeet Mohammed uit de hand lopen. Dat heeft de ambassade in Jakarta gemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden