COMMENTAAR

Oók Nederland moet suikerbelasting invoeren

De Britten volgen een trend: steeds meer landen voeren een suikerbelasting in. Waar blijft Nederland?

Mark Rutte op bezoek bij het hoofdkantoor van Coca-Cola in de Verenigde Staten.Beeld epa

Enkele jaren geleden haalden de Mexicanen de Amerikanen in als dikste volk ter wereld. De groei van de Mexicanen is geen onverklaarbaar natuurverschijnsel: gemiddeld drinken zij 163 liter frisdrank per jaar - waarmee zij vrijwel alle andere volken achter zich laten.

De Mexicaanse regering reageerde in 2014 met een suikerbelasting op zoete drank. Hongarije en Frankrijk waren de Mexicanen al voorgegaan. Chili en België volgden en nu ook de Britten: de industrie krijgt nog twee jaar de tijd om het suikergehalte in de frisdrank serieus te verminderen, daarna komt er een heffing.

Uiteraard klagen de tegenstanders over de regelzucht van de nanny state, die zich tot in de kleinste details bemoeit met onze levens. De voorstanders claimen het maatschappelijk belang: ook in Nederland hebben inmiddels 75 duizend kinderen obesitas - een verdubbeling sinds 1997. Zonder dat zij daar zelf veel invloed op hebben, maar wel met verstrekkende persoonlijke en maatschappelijke gevolgen. Wie te dik is, blijft meestal te dik en loopt een fors verhoogde kans om vroeg of laat ernstig ziek te worden. In 2013 berekende Credit Suisse dat tussen de 30 en 40 procent van de kosten van de gezondheidszorg in de VS samenhangt met overmatige suikersconsumptie.

Ons eigen kabinet wil niets van gerichte maatregelen weten. 'Niemand wil in een maatschappij leven waarin verboden op voedsel gelden', aldus het officiële standpunt van minister Schippers. Zij ziet vooral een rol voor de ouders. Daar heeft zij een punt, maar waarom zou de overheid niet een handje helpen, zoals die dat al decennia doet bij alcohol en tabak? Uiteraard niet met een verbod, maar met gericht financieel beleid. In Frankrijk bleek al een half jaar na de accijnsverhoging dat de consumptie daalde.

In plaats daarvan probeert Schippers het al een tijd met afspraken en convenanten met de industrie, die te weinig concrete resultaten opleveren. En toen er onlangs toch wat met de belasting gebeurde, trok het kabinet nota bene de heffing op mineraalwater gelijk met die op zoete frisdrank - tot verbijstering van het Diabetes Fonds en de Hartstichting. Van zulke ongerichte heffingen wordt niemand beter, behalve de minister van Financiën. Dat kan slimmer. En gezonder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden