nieuwsMeldpunt huiselijk geweld

Ook na melding bij Veilig Thuis gaat huiselijk geweld in veel gevallen door

In meer dan de helft van de gezinnen die werden gemeld bij het meldpunt huiselijk geweld, Veilig Thuis, is na anderhalf jaar nog steeds ernstig of veelvuldig geweld. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut bij 576 huishoudens.

LEEUWARDEN - Een wip in de wijk Schieringen in Leeuwarden. De wijk is de slechtste buurt voor opgroeiende jeugd in Nederland. Schoolverzuim, kindermishandeling, jeugdwerkloosheid en criminaliteit komen er het meest voorBeeld Hollandse Hoogte / ANP

De gezinnen die worden gemeld bij Veilig Thuis hebben vaak te maken met een opeenstapeling van problemen. Er is zowel kinder- als partnermishandeling, armoede of verslavingsproblematiek. Na een melding bij Veilig Thuis stopte in 30 procent van de gevallen het geweld binnen anderhalf jaar.

Een mooi resultaat, aldus onderzoeker Majone Steketee. Maar over de 50 procent van gezinnen waar het geweld niet stopte, maakt ze zich ‘grote zorgen’. ‘Want we weten steeds beter welke schade dat aanricht bij kinderen: traumaklachten, hechtingsproblematiek en emotionele onveiligheid.’ Dat kan ertoe leiden dat slachtoffers van huiselijk geweld later plegers van geweld worden, wanneer zij zelf kinderen krijgen.

Om gezinnen uit die vicieuze cirkel te halen is volgens het onderzoek langdurige en specialistische hulp nodig. Zo zou er een ‘casusregievoerder’ per gezin moeten worden aangewezen. Als het geweld helemaal is gestopt, kan het welzijn van ouders en kinderen in sommige gevallen tot het gemiddelde Nederlandse niveau toenemen. 

Volgens onderzoek dat het Wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum (WODC) vorig jaar publiceerde, worden jaarlijks ruim 100 duizend minderjarigen slachtoffer van huiselijk geweld. Van de meerderjarigen had 5,5 procent de afgelopen vijf jaar te maken met minstens één voorval van huiselijk geweld, fysiek of seksueel.

Verder lezen

De huidige zorg voor trauma’s schiet tekort. Hoe kan deze stille ramp plaatsvinden?

Onderzoek: ruim 700 duizend Nederlanders afgelopen vijf jaar slachtoffer van huiselijk geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden