NieuwsAfschot Wulp

Ook na Frans verbod op afschot wulp blijven er zorgen over jacht op in Nederland beschermde vogelsoorten

De wulp is door de hoogste Franse bestuursrechter voor even gered van jagers, maar de Vogelbescherming blijft zich zorgen maken over hier beschermde vogelsoorten die over Frankrijk trekken. Voor de zomertortel komt een gerechtelijke ingreep vermoedelijk te laat en het is niet uitgesloten dat vanaf volgend jaar de grutto mag worden bejaagd in Frankrijk.  

De wulp.Beeld Imageselect

De eventuele Franse jacht op de wulp, grutto en zomertortel is problematisch, omdat ze alle drie in Nederland op de rode lijst staan en in aantal afnemen. Volgens de laatste tellingen telt Nederland tussen de 31- en 38 duizend gruttobroedparen, 3.900 tot 4.800 wulpen en 1.200 tot 1.400 zomertortels. Die laatste is de enige trekduif die nog in Nederland voorkomt en voor de grutto is Nederland wereldwijd de belangrijkste broedlocatie.  De wulp - met de fluitende roep ‘koer-líe - komt meer in andere landen voor, maar staat daar net als hier onder druk.

Desondanks en tegen een advies in van haar wetenschappelijke bureau over de jacht op kromgesnavelde strandloper - u weet wel, die van het ezelsbruggetje: ‘De wulp kijkt naar zijn gulp’ - besloot de Franse milieuminister Elizabeth Borne in juli niet tot een verbod. Het werd een quotum. Dat was beter dan de carte blanche die tot dan toe gold voor jagers, maar de Franse Vogelbescherming stapte naar de Raad van State. Die ging vorige week mee in de bezwaren en zette het quotum voor het aanstaande jachtseizoen op nul.

Voor de grutto werd het Franse mortuarium verlengd tot en met komend jachtseizoen, maar het stoort vogelbeschermers dat hierdoor ieder jaar de discussie opnieuw oplaait over onze nationale vogel. ‘Er moet gewoon een permanent verbod komen op de gruttojacht’, zegt Thijs Den Otter van de Nederlandse Vogelbescherming. ‘Voor alle hier beschermde vogels eigenlijk.’

Maar zo werkt het niet. Veel vogels genieten alleen nationale bescherming. En dat is lastig, want ze moeten op weg naar hun overwinteringsbestemming in het zuiden allemaal over de jaaggrage Fransozen. Door de Franse jachtlobby zat er tot dit jaar - toevalligerwijs in Nederland het jaar van de wulp - helemaal geen quotum op het afschieten van wulpen. Het quotum voor zomertortels – sinds medio jaren tachtig in Nederland met 90 procent afgenomen – werd ook aangevochten door het Franse Ligue pour la Protection de Oiseaux, maar de uitspraak van de bestuursrechter komt vermoedelijk niet voor de start van het Franse jachtseizoen, dat half september begint.

MEER OVER VOGELS EN BIODIVERSITEIT

Zeker tien vogelsoorten in Nederland staan op het punt van uitsterven door veranderend landschap
De vernietiging van leefgebieden en het verdwijnen van insecten in Nederland hebben de afgelopen decennia veel vogelsoorten bedreigd en zelfs doen uitsterven. Zeker tien vogelsoorten staan op het punt van uitsterven, als er geen maatregelen worden genomen. Dat concludeert het boek Bedreigde vogels in Nederland van de Vogelbescherming, dat woensdag verschijnt.

Meer dieren in gevaar dan Rode Lijst aangeeft, volgens nieuwe onderzoeksmethode
Er worden meer dieren met uitsterven bedreigd dan de zogeheten Rode Lijst van bedreigde soorten aangeeft. Zeshonderd diersoorten op deze lijst worden waarschijnlijk ten onrechte aangemerkt als niet-bedreigd. Dat concludeert ecoloog Luca Santini van de Radboud Universiteit, aan de hand van een nieuwe methode voor het inschatten van het risico op uitsterven.

VN: uitbuiting natuur leidt tot massaal uitsterven van soorten en afnemende leefbaarheid op aarde
De biodiversiteit verkeert door toedoen van de mens in crisis, net zo ernstig als het klimaat. Zonder snelle, ingrijpende maatregelen zullen honderdduizenden soorten uitsterven en onmisbare ecosystemen verarmen. De leefbaarheid van de planeet komt in gevaar. Dat concluderen de VN maandag in een groot nieuw rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden