Ook multiculturele samenleving heeft plek gekregen op expositie; Historisch Museum toont actueel Amsterdam

Het Amsterdams Historisch Museum gaat zijn collectie verjongen. De woensdag geopende tentoonstelling 'Amsterdam 1880-1998' is actueel en loopt door tot de dag van vandaag....

MARC VAN DEN BROEK

Van onze verslaggever

Marc van den Broek

AMSTERDAM

Hiervoor behandelde het Amsterdams Historisch Museum de geschiedenis van de hoofdstad tot aan het begin van de eeuw, tot ongeveer het vrouwenkiesrecht. Over de periode daarna is, met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog, weinig te vinden.

De nieuwe tentoonstelling is te zien tot november. 'Later gaan we onze permanente expositie uitbreiden. Het wordt niet wat je hier ziet, maar dit geeft een idee', licht conservator W. de Bell toe. Het laten zien van wat gisteren is gebeurd, is volgens hem niet gemakkelijk.

In het Historisch Museum zijn de samenstellers daar goed uitgekomen. Er hangt een liftkooi uit een Bijlmerflat. Wie uit de lift stapt, ziet een origineel bellenbord en een wand met brievenbussen.

Op het bord zijn sommmige naamplaatjes rood. Wie daar aanbelt, krijgt op het videoscherm een kort welkomstwoord van de bewoner te zien. Ze komen uit alle windstreken. Door de brievenbussen kan de bezoeker gluren naar het interieur van de flats.

'Alles komt uit een gesloopte flat in de Bijlmer', zegt De Bell. 'Hiermee kunnen we de multiculturele samenleving van Amsterdam op een leuke manier laten zien.' Uit welke flat lift en bellenbord komen, is de samensteller vergeten. 'We moesten de spullen snel komen halen, anders waren ze weg.'

De tentoonstelling vertelt de geschiedenis in chronologische volgorde. Het begin is vertrouwd voor de museumbezoeker: Amsterdam tussen 1880 en 1945. Het inwonertal verdubbelde tot ruim zevenhonderdduizend (ongeveer evenveel als nu).

Foto's en schilderijen laten de beelden zien. De oorlog wordt beknopt behandeld, maar die is in de Amsterdamse musea al meer dan voldoende belicht.

De bezoekers kunnen in het vooroorlogse deel een uitstapje maken naar het heden. In een nagebouwd zaaltje van bioscoop Tuschinski zijn fragmenten van films te zien die in Amsterdam spelen. Niet alleen Willem Parel en andere klassiekers trekken voorbij. Blue Movie, Chachacha (met Herman Brood en Nina Hagen) en Amsterdamned (met een spectaculaire achtervolging over de Amsterdamse grachten) zijn te zien.

Op een rollenbank staat een oude transportfiets met rieten mand aan het stuur. Daarop mag worden gefietst. Er gaat dan een historisch filmpje lopen dat in de jaren dertig vanaf de fiets is gedraaid. Een keer bellen met de fietsbel en het beeld schakelt over naar hetzelfde stukje stad maar dan in de jaren negentig.

Nieuw is de weergave van de recente geschiedenis. Het café Bet van Beeren op de Zeedijk is fraai nagebouwd. Het eerste café waar homoseksuelen in de jaren vijftig zonder al te veel problemen bij elkaar konden komen, hoewel ze, met uitzondering van Koninginnedag, niet al te intien mochten zijn.

De jaren zestig en zeventig worden getypeerd met stencils. Amsterdam was actiestad met provo en kabouter, culminerend in de rellen tegen de aanleg van de metro in de Nieuwmarkt.

En met de metro gaat de bezoeker naar de Bijlmermeer waar hij bij de entree van de flat het verhaal over het hedendaagse, multiculturele Amsterdam te horen krijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden