Ook Moldaviër mag zonder visum Nederland in

Niet alleen Roemenen en Bulgaren kunnen Nederland in, ook de Moldaviërs kunnen binnenkort vrij reizen. Door een EU-overeenkomst kunnen 3,5 miljoen inwoners van Moldavië naar verwachting in de tweede helft van dit jaar zonder visum voor negentig dagen op bezoek komen in Nederland. Werken of studeren mag uitdrukkelijk niet.

Premier Iurie Lanca van Moldavië schudt de hand van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.Beeld epa

Dat heeft de vicepremier van Moldavië, Natalia Gherman, donderdag besproken met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Over de visumregel wordt al sinds juni 2010 onderhandeld, maar deze wordt 'naar verwachting later dit jaar van kracht', aldus vicepremier Gherman in haar ambassade in Den Haag. Het Europees Parlement en de Europese Raad buigen zich over de maatregel.

'Het Nederlandse kabinet heeft ingestemd met het opheffen van de visumplicht voor Moldavië. Het land heeft aan alle strenge vereisten hiervoor voldaan', laat Timmermans via zijn woordvoerder weten. Het betreft eisen voor het tegengaan van illegale migratie, het versterken van de rechtstaat en documentveiligheid. Moldavië heeft sinds kort paspoorten met biometrische gegevens.

Geen grote toestroom
Tot een grote toestroom van Moldaviërs naar Nederland zal de visumvrije regel vermoedelijk niet leiden. Zij kunnen nu al in maximaal tien dagen voor 35 euro een visum bemachtigen voor Europa. De regel scheelt vooral een hoop rompslomp voor reizigers. Het is voor het land met ambities voor het EU-lidmaatschap een erkenning dat 'de banden met Europa steeds steviger worden', zo zegt vicepremier Gherman.

Toch is het loslaten van de EU-visumplicht opmerkelijk voor een land met een jaarinkomen dat nog lager ligt dan menig Noord-Afrikaans land. Jaarlijks verdienen Moldaviërs circa 2.500 euro in eigen land. Daarmee vergeleken zijn Roemenië en Bulgarije rijke landen (ruim 11.000 euro per hoofd van de bevolking). Theoretisch gezien kunnen Moldaviërs in Nederland in een maand tijd een heel jaarsalaris verdienen.

Premier Rutte met zijn Moldavische ambtsgenoot Leanca.Beeld epa

'De nieuwe noodremprocedure biedt een extra vangnet. Hierdoor is het bijvoorbeeld bij plotselinge toename in illegale migratie mogelijk de visumplicht tijdelijk opnieuw in te voeren', onderstreept PvdA-minister Timmermans via zijn woordvoerder.

Controle
VVD-Kamerlid Mark Verheijen 'gelooft niet' dat Moldaviërs straks massaal naar Nederland komen. 'Als er een goed systeem is van paspoort- en douanecontrole, dan is een visum geen noodzaak.'

De VVD'er noemt Moldavië het 'beste jongetje van de klas' binnen het Oostelijk Partnerschap. 'Ze brengen hun zaken snel goed op orde.'

De EU heeft behalve met Moldavië, ook met vijf andere voormalige Sovjetrepublieken sinds 2009 een samenwerkingsverband opgericht met de naam Oostelijk Partnerschap. Dit moet zorgen voor meer stabiliteit en veiligheid aan de oostkant van Europa. Zo stuurt Nederland rechters en aanklagers naar Moldavië om het lokale justitiesysteem te versterken.

Dat is nodig. Veel wapensmokkel en vrouwenhandel naar de EU vindt zijn oorsprong in Transnistrië, een soort mini-boevenstaat binnen de landsgrenzen van Moldavië. Een gemiddelde taxichauffeur in deze regio beschikt door de buigzame regels over vijf paspoorten (Transnistrië, Moldavië, Roemenië, Oekraïne en Rusland).

Vicepremier Gherman van Moldavië.Beeld afp

'Moldaviërs zijn Europeanen'
Vicepremier Gherman was donderdag in Nederland om angst bij Europeanen over haar land weg te nemen. 'Moldaviërs zijn Europeanen. We hebben geografische, culturele en historische banden. Zelfs onze taal is verweven. Geen enkel model past beter bij ons dan de EU.'

Ze erkent grote problemen met corruptie, criminaliteit en armoede in haar land, maar beklemtoont de EU-samenwerking om dit tegen te gaan. 'We werken bijvoorbeeld samen met Interpol om vrouwenhandel te bestrijden. We hebben wetten ingevoerd die Europese waarden onderstrepen, zoals een anti-disciminatiewet die ook homorechten garandeert.'

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: 'Moldavië heeft veel hervormd, is liberaal voor wat betreft homorechten en voldoet aan strikte voorwaarden. Dan moet Nederland ook fair zijn.'

De druk van Rusland om de lokroep van Europa te weerstaan, ontgaat Moldavië niet. 'Moldavische wijn is sinds eind vorig jaar niet meer te koop in Russische supermarkten', zegt Gherman. Andere oude Sovjet-staten die flirten met Europa, zoals Georgië en Oekraïne, ondergaan een soortgelijk lot.

De Moldavische premier Leanca en Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg in Den Haag.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden