Ook Mirelle klimt het hek over

Zeker 214 Afrikaanse migranten zijn er vrijdag in geslaagd de Spaanse enclave Melilla in Noord-Marokko binnen te dringen. Het was de succesvolste bestorming van het grenshek rond de enclave sinds oktober 2005. Voor het eerst is het ook een Afrikaanse vrouw gelukt de metershoge afrastering met prikkeldraad te beklimmen.

AMSTERDAM - Vier keer eerder had de 15-jarige Mirelle tevergeefs geprobeerd de drie rijen hekwerk van zes meter hoog tussen Marokko en de Spaanse enclave Melilla over te springen. Bij haar laatste poging, eind november 2013, had Mirelle nog een flinke val gemaakt. Vervolgens hadden Marokkaanse grenswachten haar harde klappen met hun knuppels gegeven.

Zwaargewond was Mirelle in het Hassani- ziekenhuis van Nador opgenomen. Gealarmeerde mensenrechtenorganisaties probeerden de afgelopen weken een humanitair visum voor de tiener te regelen. Of ze hielden Mirelle voor dat het wellicht beter zou zijn terug te keren naar haar familie in Kameroen. Het meisje weigerde echter het migrantenkamp in de beboste heuvels rond Melilla te verlaten.

Tegen Esteban Velázquez, een Spaanse geestelijke in Nador die de Afrikaanse migranten in Noord-Marokko bijstaat, vertelde Mirelle dat ze haar gedroomde tocht naar Europa na haar ontberingen met migrantenmaffia's, gewelddadige grenswachters en de snikhete Saharawoestijn niet zomaar wilde opgeven. Bovendien zou Mirelle naar eigen zeggen willen aantonen dat ook vrouwen het hek rond Melilla kunnen beklimmen. De Afrikaanse vrouwen die in het verleden erin slaagden de enclave te bereiken, deden dat steevast in wankele bootjes.

Gisteren slaagde Mirelle eindelijk in haar opzet. Geholpen door een groep landgenoten uit haar migrantenkamp beklom zij voor dag en dauw het metershoge hek. Op datzelfde moment bestormden nog eens 400 Afrikaanse migranten de afrastering rond Melilla. Ruim 200 slaagden erin de enclave binnen te komen.

Jubelend en onder het uitroepen van kreten als 'Viva España' en 'Madrid, Madrid' trok de groep Afrikanen door de straten van Melilla naar het tijdelijke opvangcentrum voor immigranten (CETI) in de stad. Dat opvangcentrum barst uit zijn voegen. Officieel heeft het plek voor 540 migranten, volgens de Spaanse autoriteiten worden er na de bestorming van gisteren zeker 1.300 Afrikanen en Syriërs opgevangen.

Steeds meer bewoners van Melilla vrezen een herhaling van de massale vluchtelingenstromen in 2005, toen duizenden Afrikanen Melilla probeerden te gebruiken als 'springplank naar Europa'. Dit jaar is de Spaanse enclave al vijfmaal bestormd.

Ook melden Spaanse en Marokkaanse autoriteiten een toenemend aantal vluchtelingen rond Melilla sinds begin februari 15 migranten bij de andere Spaanse enclave Ceuta verdronken. Dat gebeurde nadat ze met rubberkogels waren beschoten door Spaanse agenten.

Het incident leidde tot een storm van kritiek en de belofte van de Spaanse politie voorlopig geen rubberkogels meer te gebruiken bij Ceuta en Melilla. Agenten klagen dat ze hierdoor nauwelijks meer zijn opgewassen tegen de 'vaak gewelddadige bestormingen' door groepen migranten.

Ze zijn niet tegen te houden door een afrastering. Vrijdag was het weer raak: 214 migranten wisten de Spaanse enclave Melilla te bereiken. Een van hen was een 15-jarige Kameroense.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden