Ook minister pleit voor uitbreiding van politie

Er moeten meer politie-agenten bijkomen dan deze kabinetsperiode is afgesproken. De forse uitbreiding zal ook tijdens de komende kabinetten moeten doorgaan, omdat Nederland vergeleken met het buitenland zeer weinig agenten heeft....

Van onze verslaggever

De Vries schaarde zich in het tv-programma Buitenhof achter de claim van burgemeesters en politie, die eerder dit jaar zeiden dat er in de volgende kabinetsperiode nog eens achtduizend agenten bij moeten. 'Zij hebben volstrekt gelijk dat er te weinig politie is. Die achtduizend zijn niet uit de lucht gegrepen, het is een serieus te nemen aantal', zei hij. Deze kabinetsperiode wordt het aantal agenten al uitgebreid met drie- tot vierduizend.

Volgens de PvdA-minister heeft Nederland veel problemen op het gebied van orde en veiligheid volkomen uit de hand laten lopen, zoals de jeugdcriminaliteit. Hij pleitte in dat verband voor 24-uursbegeleiding van ontspoorde jongeren.

De Vries benadrukte zijn voorkeur voor een voortzetting van het paarse kabinet onder premier Kok. Hij voegde eraan toe dat hij een uitbreiding met GroenLinks zou verwelkomen. Het 'lege' CDA is volgens hem nog lang niet aan regeringsverantwoordelijkheid toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden