Ook Mia vindt Mia Audina-effect een zegen voor badminton

Tegenwoordig opent ze winkels, knipt lintjes door en komt ook wel eens ergens op de thee. Na het veroveren van de zilveren medaille bij de Olympische Spelen vorige maand in Athene is Mia Audina een graag geziene gast geworden in een wereld die tot voor kort niet de hare was....

Van onze medewerker Peter Bruin

Het beeld van een op en top geconcentreerde badmintonspeelster in een oranje pakje en met een lap om de knie, strijdend met vernuft en artisticiteit openlijk de liefde belijdend voor haar nieuwe vaderland, maakt van haar een ongekunstelde heldin in een sport die in Nederland wel een opkikker kan gebruiken.

De olympische hero legt Mia Audina, geboren en getogen in Indonesin in 1996 al eens tweede bij de Spelen van Atlanta, geen windeieren. Ze komt naar wie haar wil hebben, maar hanteert wel een tarief dat bij haar huidige status past. Zondag vloog ze voor een showpartijtje naar China, woensdag keert ze alweer terug.

Dat doet ze niet omdat ze zo van reizen houdt. Ze weet dat ze pas vlak voor de Dutch Open van de minitrip naar Azial terugkeren. Bekaf waarschijnlijk. 'Dat denk ik ook, maar dit soort dingen hoort er nu eenmaal bij.'

De tweede plaats van Mia Audina (25) in Athene leidde niet alleen tot een opwaardering van haar commerci activiteiten, maar ook tot een flinke toeloop van nieuwe leden bij clubs in den lande. Badmintonuitzendingen trokken gemiddeld meer dan een miljoen tv-kijkers. De waardering was hoog: 7,7. Klaarblijkelijk raakten velen gepireerd door de prestaties van Audina. In elk geval zit de loop naar de badmintonclubs er goed in. Daar wordt nu enthousiast gesproken over het Mia Audina-effect.

Zo verwelkomde BC Amersfoort tachtig nieuwe leden op de Open Dag. De jeugdafdeling zit nu vol. BV Almere kreeg er in een maand 20 senioren en 30 jeugdleden bij. 'We hebben altijd wel aanwas, maar zoveel heb ik nog niet meegemaakt', zegt manager Cock van Puffelen.

Bij het bescheiden Maarssenbroek meldden zich vijftig nieuwe leden. Ook Elo United scoorde aardig: zes senioren en vijftien junioren. 'Als Mia in oktober maar naar Hengelo komt en meedoet in de competitiewedstrijd tegen ons eerste', hoopt secretaris Els van Deijk vurig.

Maar die kans lijkt klein. Want na een intensief olympisch jaar en alle hectiek waarin ze nu is beland, is Audina toe aan rust. Nog even en dan gaat ze drie weken op vakantie naar AziOf het Indonesiordt weet ze nog niet. 'Even afwachten hoe de verkiezingen daar verlopen.' Als ze terugkomt gaat ze zich serieus voorbereiden op de laatste twee grote evenementen van dit jaar, de Taipeh Open en de Hongkong Open.

Zaterdagavond treedt Mia Audina met haar club Velo aan tegen BC Amersfoort. De strijd tussen 's lands sterkste badmintonteams eindigt onbeslist, 4-4. Ze is niet fit genoeg om de enkelpartij te spelen en ontloopt zodoende haar concurrente Yao Jie. Samen met de voormalig Chinese bepaalt Audina het internationale aanzien van Nederland dat mondiaal verder niet veel heeft te bieden. Ze doet alleen mee aan de dubbels. Met Rachel van Cutsen aan haar zijde wordt krap gewonnen van Lotte Bruil en Paulien van Dooremalen. Met Jurgen Wouters is ze in het gemengd dubbel echter kansloos tegen Yao Jie en Dicky Palyama.

Natuurlijk heeft ze van het Mia Audina-effect gehoord. 'Ja, hartstikke leuk toch? De mensen hebben bij de Olympische Spelen kunnen zien dat badminton een leuke sport is. Ik ben blij te horen dat nu zoveel kinderen en ook oudere mensen gaan spelen.'

Nu de aanwas interessante proporties heeft aangenomen, is de vraag wat de badmintonbond gaat doen. 'De bond moet nu echt doordrukken', meent Audina. 'Eindelijk is de deur naar badminton in Nederland geopend. Ik hoop dat ze iets ondernemen.'

Hoe leuk ze de zilveren plak ook vindt, ze plaatst er wel een kanttekening bij. 'Iedereen die een olympische medaille verovert is er blij mee, ik ook. Het betekent dat je iets voor je land hebt gepresteerd. Ik heb voor twee landen gespeeld en ik vind het fijn dat ik het nu voor Nederland heb gedaan. Ik hoop dat het over vier jaar neter gaat.

'Maar sport is voor mij niet alles. Het is leuk om te presteren, met alles er op en er aan. Maar op een gegeven moment ben je niet meer geschikt voor topsport. Daarom, je moet het doen wanneer je kunt. Daarna komt het andere deel van het leven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden