Ook Máxima's ouders nodigen uit

Het hof heeft twee soorten uitnodigingen laten maken voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima...

Van onze correspondente Ineke Holtwijk

Op de Nederlandse kaarten nodigen koningin Beatrix en prins Claus gasten uit voor het huwelijk van hun zoon met mejuffrouw Máxima Zorreguieta. De kaart noemt Máxima's ouders in het geheel niet.

Maar in Argentinië circuleert een andere uitnodiging die zelfs in een krant is gepubliceerd. De kaart en lettertype zijn hetzelfde. Alleen op deze kaart nodigen behalve het koninklijk paar ook de ouders van Máxima de gasten uit. Deze uitnodiging is opgesteld in het Spaans en Engels.

Het is in Argentinië gebruikelijk dat de ouders minstens de helft van de participantes, de gasten voor kerk en stadhuis, vragen. Vaak worden behalve vrienden van de familie ook zakenrelaties gevraagd. Er gaan doorgaans veel uitnodigingen uit. 'De families willen graag de kerkbanken vullen', zegt een priester.

Ook Máxima's ouders hebben kennissen uitgenodigd voor de bruiloft die zij zelf niet zullen meemaken. Hoeveel en wie het zijn is niet bekendgemaakt. De televisiepresentator Pancho Ibañez was door Jorge Zorreguieta uitgenodigd, maar gaat niet. Hij voelt zich vereerd, maar waarom hij is uitgenodigd weet hij niet. Misschien omdat hij ooit de Spaanse lessen op Teleac presenteerde, Vamos a Ver. Of is het omdat hij een fotograaf de deur wees uit zijn buitenhuis vlak bij een perceel van Máxima's ouders?

Máxima en haar ouders mochten vijftig invitados vragen. Dat zijn de gasten voor het diner en feest. In Argentinië is dit de uitnodiging die telt. Het is behalve familie de jonge garde, vrienden van het paar, die daar aantreedt. Marcet: 'Omdat de plaatsen beperkt zijn wordt hierover meestal zwaar onderhandeld.'

Bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima krijgen de invitados een programma van drie dagen aangeboden . De uitnodiging ging vergezeld van een verzoek tot geheimhouding en opgave van de te dragen kleding bij ieder programma-onderdeel. Máxima's quotum aan invitados ging deels op aan familie. Een aantal goede vriendinnen viel buiten de boot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden