Ook Lilian Helder blijft: 'PVV eendrachtig verder'

Tweede Kamerlid Lilian Helder blijft bij de PVV-fractie. Partijleider Geert Wilders heeft vanavond via Twitter laten weten dat het overleg met haar positief is verlopen. 'Fractie eendrachtig verder', schrijft hij. Helder retweette hem.

Redactie
Lilian Helder. Beeld anp
Lilian Helder.Beeld anp

Na de fractievergadering van gisteren meldde Wilders dat hij nog met Helder in gesprek was, maar dat hij positieve verwachtingen koesterde. Helder liet iets soortgelijks weten. Wilders en Helder waren nog niet bereikbaar voor verder commentaar.

Zeeland
Ook de vier Statenleden van de PVV in Zeeland Wilders blijven Wilders steunen. Dat zei Peter van Dijk, voorzitter van de Zeeuwse PVV-Statenfractie vanavond na afloop van een fractievergadering.
Van Dijk liet weten dat de Statenfractie unaniem heeft besloten bij de PVV te blijven. 'Ook onze adviseurs en andere medewerkers zijn het daar mee eens', aldus de fractievoorzitter. Volgens Van Dijk is alle ophef niet terecht, omdat Wilders volgens hem in vergelijking met het verkiezingsprogramma van de PVV niets nieuws heeft gezegd. 'Daarin staat dat de PVV de instroom van Marokkanen wil ontmoedigen, de vrijwillige remigratie wil stimuleren en criminele Marokkanen wil terugsturen', aldus Van Dijk.

Utrecht
De huidige PVV-leden in de Utrechtse Provinciale Staten blijven Wilders ook steunen. Eerder deze week verliet het Utrechtse Statenlid Henk Scherer de partij. In een vandaag uitgegeven verklaring lieten de overige fractieleden in de Utrechtse Staten weten 'nooit een groep mensen verantwoordelijk te hebben gehouden voor het gedrag van een deel van de groep en zal dat ook nooit doen, hoe groot of klein dat deel van de groep ook is of welke achtergrond die groep ook heeft. Wij waren ervan overtuigd en in die mening zijn wij gesterkt, dat dit ook nooit de intentie is geweest van de betrokken uitspraak. Wij wensen dan ook de feiten te scheiden van de hetze.'

'Wij onderschrijven het PVV-verkiezingsprogramma, waaronder het denaturaliseren van criminelen met een dubbel paspoort. Wij blijven ons inzetten voor de kiezers die op de PVV hebben gestemd, kiezers voor wie de PVV vaak de laatste (politieke) strohalm is. Die laten wij niet in de steek', aldus de verklaring.

Eerder op de dag lieten de Statenleden van de PVV in Overijssel al weten unaniem de opvattingen van Geert Wilders te steunen. 'We werken niet mee aan racisme of discriminatie. We beoordelen mensen op hun gedrag, niet op afkomst', aldus de PVV in Overijssel.

'Minder Marokkanen'
In de PVV ontstond grote onrust doordat Wilders vorige week na de gemeenteraadsverkiezingen zijn aanhangers 'minder Marokkanen' liet scanderen. Voor de Kamerleden Roland van Vliet en Yoram van Klaveren was dit aanleiding te vertrekken. Ook een gemeenteraadslid en diverse Provinciale Statenleden stapten op.

Dinsdag bleek in een fractievergadering dat 11 van de 12 overgebleven PVV-Kamerleden achter Wilders blijven staan. De positie van Helder was toen nog niet duidelijk, zij was niet bij de vergadering aanwezig. Het was de eerste maal dat partijleider Geert Wilders en zijn fractie bij elkaar waren na enkele zeer roerige dagen.

Storm
Na afloop noemde Wilders de sfeer goed en zei dat er sprake is van eendracht. 'De storm is niet gaan liggen, maar er zijn signalen dat we er sterker uitkomen.'

De Tweede Kamer zou morgen op verzoek van GroenLinks debatteren over de uitingen van Wilders, in aanwezigheid van premier Mark Rutte. Maar toen Wilders liet weten daar niet aan te zullen deelnemen, zag een aantal partijen er de zin niet meer van in. GroenLinks trok daarop het verzoek in. Wilders had het debat betiteld als 'een volksgericht' waarbij de PVV 'op de slachtbank gelegd' zou worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden