Ook Liesbeth Spies kandidaat-lijsttrekker CDA

De race om het lijsttrekkerschap van het CDA krijgt er een belangrijke kandidaat bij. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies heeft zich vandaag gemeld als kandidaat.

Redactie
Liesbeth Spieps Beeld ANP
Liesbeth SpiepsBeeld ANP

Ze doet het 'met hart en ziel', zei ze. 'Het CDA zit in mijn bloed. Juist nu wil ik niet langs de kant blijven staan. Daarbij gaat het niet alleen om de toekomst van het CDA maar ook om de toekomst van ons land. Orde op zaken stellen gaat verder dan alleen een sluitend huishoudboekje, maar ook en juist om de manier hoe we met elkaar omgaan.'

Spies vindt het belangrijk dat de partijleden de kans krijgen om een eigen lijsttrekker te kiezen: 'Toen ik waarnemend partijvoorzitter was, hebben wij begin vorig jaar verkiezingen voor het partijvoorzitterschap georganiseerd. Het is goed dat we onze leden nu hun eigen lijsttrekker laten kiezen. Ik ga met volle overtuiging meedoen aan de verkiezingen. En dat lukt mij omdat ik een thuisbasis heb die rust en energie geeft. Ik ga het doen op mijn manier. Eerlijk, duidelijk, redelijk. Ik zie uit naar een mooie verkiezingsstrijd.'

Spies is de eerste vrouw die zich beschikbaar stelt voor de functie. Eerder maakten fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, interim-directeur van Amarantis Marcel Wintels al bekend graag lijsttrekker te willen worden van het CDA bij de verkiezingen op 12 september. Ook het Nijmeegse raadslid Harry Wesselink heeft zich gemeld.

Het is voor het eerst dat CDA-leden hun lijsttrekker mogen kiezen. Tot en met vrijdag kunnen kandidaten zich melden. Dan volgt de eerste stemronde. De twee kandidaten met de meeste stemmen strijden verder in een tweede ronde. Op 1 juni moet duidelijk zijn wie mag gaan proberen de slechte peilingen voor het CDA om te buigen naar een goede verkiezingsuitslag.

Mocht Spies de lijsttrekkersverkiezing winnen, dan wordt zij de eerste vrouwelijke leider van het CDA.

Spies, de opvolgster van Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken, is al heel lang actief binnen de partij. Eerst in de gemeenteraad van haar woon- en geboorteplaats Alphen aan den Rijn, later bij de Provinciale Staten van Zuid Holland, ze was gedeputeerde en zelfs tijdelijk partijvoorzitter. Maar het langst was ze Tweede Kamerlid. Acht jaar lang was ze Kamerlid en ze maakte naam als de hardwerkende vicefractievoorzitter achter fractieleider Pieter van Geel. Ze was de Chief Whip die de baantjes en portefeuilles verdeelde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden