Ook lichte bergtocht kan misgaan

Na het drama in Spanje, waar drie Nederlanders overleden tijdens een tocht in bar weer, overheerst de vraag waarom de reisbegeleidster besloot de wandeltocht naar de berg door te zetten....

Van onze verslaggeefster Aimée Kiene

De groep van twaalf toeristen, onder wie één man, was onder leiding van de gids van reisorganisatie Intertrek uit Den Haag bezig met een tiendaagse trektocht door de Sierra Nevada. De leeftijden van de deelnemers variëren van 29 tot 69 jaar, zegt de Guardia Civil, de Spaanse politie, uit Granada. De groepsleden waren niet allemaal bekenden van elkaar. Voordat het gezelschap op weg ging naar de refugio Poquiera, een berghut op de Mulhacén op een hoogte van 2500 meter, voerde de reisbegeleidster een telefoongesprek met de eigenaar van de hut.

Deze man adviseerde de gids niet aan de wandeling te beginnen. Hij waarschuwde voor gevaarlijke weersomstandigheden. Er dreigden sneeuwbuien en er stond veel wind. De reisbegeleidster besloot de groep toch de berg mee op te nemen.

Twee deelneemsters haakten voortijdig af en keerden terug naar het hotel. De rest van de groep verdwaalde in een sneeuwstorm en werd getroffen door extreme kou. De zeven overlevenden zijn donderdagochtend gevonden door een reddingsteam van de Spaanse politie. Ze zijn uitgeput en onderkoeld overgebracht naar ziekenhuizen in Granada, één vrouw ligt in coma.

De reisbegeleidster, die het drama overleefde, was nog niet eerder in het gebied geweest. Directeur Piet Boorsma van de reisorganisatie Intertrek benadrukt dat de vrouw veel ervaring had opgedaan in andere Spaanse berggebieden als de Pyreneeën. Ook was zij speciaal getraind en ingewerkt door collega's. Boorsma: 'Dat het is misgegaan, komt niet door het gebrek aan vaardigheden van de reisbegeleidster.'

Boorsma heeft niet eerder meegemaakt dat er doden vielen tijdens wandelreizen. Hij zegt nog niet te willen speculeren over de vraag waarom zijn gids de waarschuwing van de eigenaar van de berghut heeft genegeerd. Donderdag wilde hij eerst de families inlichten.

Axel van Willigenburg van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) noemt het onbegrijpelijk dat de tochtleider de 'geweldige verantwoordelijkheid' op zich heeft genomen door verder te lopen na een negatief advies. Er moet een onderzoek komen naar die foute beslissing, vindt hij. De wandeltocht naar de top van de Mulhacén is geen zware tocht. Maar, zegt Van Willigenburg, ook tijdens een lichte tocht kan het verschrikkelijk fout gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden