Ook Lehman keert bonussen uit

Potje met 50 miljoen dollar...

Van onze verslaggever

amsterdam Ook de failliete Amerikaanse bank Lehman Brothers, symbool voor de kredietcrisis, heeft zijn medewerkers extra bonussen geven om te voorkomen dat ze weglopen. De curatoren die de financiële kluwen moeten ontwarren, hebben de werknemers die helpen miljoenen transacties door te vlooien extra beloond.

De New Yorkse rechter die toezicht houdt op de afwikkeling van het faillissement is ermee akkoord gegaan 50 miljoen dollar (35 miljoen euro) apart te zetten om 230 handelaren extra te kunnen belonen.

Steven Pearson van het accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers (PwC), dat helpt bij de afwikkeling van het faillissement, zegt in de Financial Times dat de markt daartoe dwingt. ‘En deze mensen hebben minder carrièreperspectieven dan bij andere banken.’

De bonussen dragen volgens Pearson bij aan het uiteindelijke doel van de curatoren: het maximeren van de opbrengst voor crediteuren.

De medewerkers van Lehman zijn uiteindelijk helemaal niet zo slecht terechtgekomen. Van de 5.300 medewerkers bij het faillissement is meer dan de helf, 2.800 man, overgegaan naar het Japanse Nomura. Hun bonussen werden daarbij gegarandeerd. Duizend werknemers werden uiteindelijk ontslagen en duizend anderen hebben Lehman Brothers vrijwillig verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden