Ook lastenverlichting van 5 miljard op losse schroeven

'Als iets niet goed is, zijn wij er niet voor', dreigde fractievoorzitter Arie Slob (ChristenUnie) dinsdag richting het kabinet. Nu echte hervorming van het belastingstelsel van de baan is, maakt de oppositie duidelijk dat ook de door het kabinet beoogde lastenverlichting van 5 miljard euro niet zomaar kan rekenen op steun.

Gijs Hablous
Fractievoorzitters Van der Staaij (SGP), Buma (CDA) en Slob (ChristenUnie) in de Tweede Kamer Beeld anp
Fractievoorzitters Van der Staaij (SGP), Buma (CDA) en Slob (ChristenUnie) in de Tweede KamerBeeld anp

Naast Slob zijn ook Jesse Klaver (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) niet van plan te tekenen bij het kruisje. Die laatste liep maandagavond weg uit de onderhandelingen over herziening van het belastingstelsel. Hij ziet weinig in een simpele lastenverlichting zonder echte hervorming. De boodschap van de oppositie is: als het kabinet het stelsel niet echt op de schop wil nemen, doen wij niet zomaar mee aan het uitdelen van financiële meevallers.

Bij de coalitie van VVD en PvdA halen ze de schouders op. Het gaat tenslotte om een grote lastenverlichting. Welke partij durft zo'n cadeautje aan de burger nou weg te stemmen, lijkt de gedachte. Het kabinet gokt er op bij de begrotingsbehandelingen in het najaar een ruime meerderheid achter dit plan te krijgen. De coalitie komt in de Eerste Kamer 17 zetels tekort voor een meerderheid. Zonder steun van ten minste een deel van de oppositie strandt het kabinetsplan in de senaat.

Nog een obstakel: Brussel

Als het resultaat van de belastingonderhandelingen louter neerkomt op belastingverlaging zonder hervormingen, keurt Brussel het af. Simpele lastenverlaging mag alleen wanneer het structurele begrotingstekort niet boven de 0,5 procent van het bruto binnenlands product uitkomt. Met 5 miljard lastenverlichting komt Nederland hoger uit.

Onderhandelingen

Het overleg tussen coalitiepartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP over de hervorming van het belastingstelsel liep maandagavond stuk nadat D66 niet verder wilde praten. D66-fractievoorzitter Pechtold verwijt het kabinet 'gebrek aan ambitie'. De kabinetsplannen zorgen niet voor voldoende extra banen, vindt hij. Pechtold 'moet nog maar zien of het kabinet de komende tijd veel voor elkaar krijgt'.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra legde de schuld van het stuklopen van de onderhandelingen vandaag bij Pechtold. GroenLinks, CU en SGP zagen nog wel voldoende reden om verder te praten. 'Politiek bedrijven kan altijd later nog', aldus GroenLinks-voorman Klaver. Het CDA nam geen deel aan de gesprekken, maar fractievoorzitter Sybrand Buma zei deze week wel dat zijn partij in principe voor de lastenverlichting van 5 miljard is. Voor een meerderheid in de Eerste Kamer is steun van het CDA echter niet voldoende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden