Ook kritische kunstenaars present

STEFAN KUIPER

AMSTERDAM - Manifesta 10, de Europese Biënnale voor Hedendaagse kunst in Sint-Petersburg, heeft gisteren zijn lijst met deelnemende kunstenaars bekendgemaakt. Het gaat om 51 namen, onder wie de Nederlandse schilder Marlene Dumas en fotograaf Rineke Dijkstra, de Duitse schilder Gerhard Richter en de Mexicaans-Vlaamse videokunstenaar Francis Alÿs. Tevens is er werk te zien van overleden kunstenaars als Joseph Beuys en Henri Matisse.

Manifesta 10 vindt plaats in juni en wordt grotendeels gehuisvest in de vleugel voor moderne en hedendaagse kunst van de Hermitage. Het evenement presenteerde zich nogmaals als culturele bruggenbouwer en benadrukte de handen niet te willen branden aan stellingname over de situatie op de Krim. Het wil 'reflecteren op de veranderingen binnen de kunst en de samenleving sinds de val van de Berlijnse muur' en neemt de huidige 'geopolitieke situatie' in overweging.

Directrice Hedwig Fijen: 'Ons werk is dat van het debat, de onderhandeling, de beschouwing en de diplomatie. In een tijd waarin alles door een geopolitieke lens wordt bekeken, is kunst er om complexiteit en nuance te brengen.'

Hoofdcurator Kasper König: 'Als iemand die heeft gewerkt in verschillende politieke klimaten en met verschillende politieke uitdagingen, heb ik geleerd kalm te blijven en door te blijven werken aan de complexiteiten en contradicties die kunst te bieden heeft, en aan hoe ze zich kan afzetten tegen de simplificaties van onze tijd.'

Op de lijst met deelnemers staan kunstenaars die zich in het verleden kritisch, of anderszins ondermijnend hebben opgesteld tegen de heersende macht, zoals Boris Mikhailov, de Oekraïense fotograaf. Hij werd bekend met zijn portretten van verloederde Russen die hij betaalde om zich in compromitterende posen te laten afbeelden. Voor Manifesta 10 fotografeerde hij de Oekraïense oppositie op het Maidan-plein in Kiev. Er is ook werk van Erik van Lieshout, tekenaar uit Deurne. Zijn tekeningen van een naakte Pim Fortuyn waren ridiculiserend, zeker naar de maatstaven van het autoritaire Rusland. Aanvankelijk zou hij op Manifesta 10 tekeningen exposeren, maar inmiddels werkt hij aan op de huidige situatie toegesneden videowerk.

Saillant is ook de aanwezigheid van Thomas Hirschhorn, de Zwitserse installatiebouwer. Zijn werk bestaat uit ministeden gemaakt van plakband, karton en ter plekke gevonden materiaal. Hij besloot in 2003 als reactie op de benoeming van de populistische Zwitserse politicus Christoph Blocher tot minister van Defensie niet langer in Zwitserland te exposeren. Hij richt zich graag op de zwakke plekken van het 'democratische systeem'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden