Ook kritiek op AOW-akkoord

De bestuurders van de vakbonden zijn blij met het akkoord over de AOW. Maar of dat ook geldt voor de leden?...

amsterdam Werkgevers en werknemers hebben vrijdag hun handtekening gezet onder de verhoging van de AOW- én pensioenleeftijd. Het resultaat moet echter nog wel worden voorgelegd aan de leden van FNV. Daar klinkt kritiek.

‘Nee, nee, nee, er is nog geen akkoord’, zegt Huub de Rouw vrijdagmiddag resoluut. Als lid van de bondsraad van FNV Bondgenoten – het parlement met afgevaardigde kaderleden – maakt hij zich boos over het onderhandelingsresultaat. ‘Er staan nu alleen nog handtekeningen onder het concept. We willen nog een referendum onder de leden, en uiteindelijk besluit de politiek.’

Wat hem betreft zijn er nog tal van dingen ‘onduidelijk’ of ‘slecht’. Zo maakt hij zich zorgen over de flexibele uittreedleeftijd. In het akkoord is afgesproken dat de ‘spilleeftijd’ in 2020 naar 66 gaat. Het blijft mogelijk om op je 65ste te stoppen. Maar dan krijg je wel 6,5 procent minder AOW. Om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen zich deze optie niet kunnen veroorloven, hebben de vakcentrales bepleit dat de AOW ‘welvaartsvast’ wordt.

Nu stijgt de AOW-uitkering in principe jaarlijks mee met de cao-lonen. Ouderen profiteren dus niet van extra periodieken en bonussen. Door de AOW vanaf 2011 te koppelen aan de reële lonen, neemt de hoogte van deze uitkering sneller toe. Het idee is dat het zo voor iedereen mogelijk blijft om op zijn 65ste te stoppen en dat de AOW-uitkering in 2020 hetzelfde niveau heeft als nu. Om deze extra kosten voor de overheid te compenseren, willen de sociale partners geleidelijk de fiscale ouderenkorting en de AOW-tegemoetkoming beperken. ‘Hoe dit precies uitpakt, is nog onduidelijk’, zegt De Rouw. Bij veel FNV-bonden ligt het onderwerp gevoelig.

Agnes Jongerius, voorvrouw van FNV, beveelt het akkoord desalniettemin ‘warm aan’ aan de politiek én de leden. ‘Het akkoord brengt niet alleen maar winst en verbetering. Toch ga ik ik het verdedigen. Een welvaartsvaste AOW geeft mensen keuzevrijheid en het akkoord brengt de pensioenen in rustiger vaarwater.’ Volgens Jongerius hoeft De Rouw zich geen zorgen te maken over de beperking van de fiscale ouderenkorting en de AOW-tegemoetkoming. ‘We hebben afgesproken dat er goed gelet wordt op koopkrachteffecten, en dat vooral de onderkant geen schade ondervindt.’

Ook VNO-NCW-directeur Niek Jan van Kesteren heeft er vertrouwen in dat dit akkoord de eindstreep haalt.

Uitkering welvaartsvast
Vanaf 2020 gaan de AOW- en pensioenleeftijd naar 66 jaar. Waarschijnlijk wordt dit in 2025 67 jaar.

Elke vijf jaar wordt besloten of tien jaar later de uittreedleeftijd weer wordt verhoogd. Dit is afhankelijk van de stijgende levensverwachting.

Er komt geen aparte regeling voor zware beroepen, omdat de sociale partners dit onuitvoerbaar vinden.

Werknemers houden de mogelijkheid om te stoppen op hun 65ste. Wie eerder stopt, levert 6,5 procent AOW in. Wie langer doorwerkt, kan rekenen op een hogere uitkering.

De AOW-uitkering wordt ‘welvaartsvast’ gemaakt. Dit is een belangijkpunt van FNV.

De pensioenpremies zullen in principe niet verder stijgen. In 2011 wordt de rekenleeftijd voor het pensioen al aangepast aan 66 jaar.

De pensioencontracten worden afhankelijker gemaakt van het beleggingsresultaat van pensioenfondsen. Dit wordt nader uitgewerkt. Mogelijk wordt de pensioenuitkering opgedeeld in een gegarandeerd deel en een deel dat afhankelijk is van het beleggingsresultaat.

Om de arbeidsmarktpositie van de ouderen te verbeteren, beloven de sociale partners om in het najaar van 2010 met maatregelen te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden