Ook Koenders en Klijnsma passen voor Kamerlidmaatschap

Bert Koenders en Jetta Klijnsma stellen zich niet beschikbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Dat meldt het NRC vandaag. Beide bewindspersonenen houden zich wel aanbevolen voor een nieuwe termijn in de regering.

Redactie
Bert Koenders. Beeld anp
Bert Koenders.Beeld anp

Koenders en Klijnsma zijn niet de enige PvdA-kopstukken die zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. Ook Martijn van Dam (staatssecretaris van Economische Zaken), Jet Bussemaker (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Ronald Plasterk (minister van Binnenlandse Zaken) lieten weten zich niet beschikbaar te stellen als kandidaat-Kamerlid. Ook Martin van Rijn (PvdA-staatssecretaris van Volksgezondheid) liet aan de Telegraaf weten geen nieuwe termijn in het parlement te ambiëren, zonder een nieuwe termijn als bestuurder uit te sluiten.

Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem heeft aangegeven wel door te willen in de Tweede Kamer. De huidige minister van Financiën heeft besloten om zich nogmaals verkiesbaar te stellen. In een interview met het AD laat Dijsselbloem weten nog zeer gemotiveerd te zijn en zich nog graag in te zetten om Nederland verder op orde te krijgen. 'Ik voel een grote verantwoordelijkheid', zegt Dijsselbloem in het interview met AD. 'Het is geen goed moment om te zeggen: nu iemand anders. Ik ben ook de eerste om te zeggen: we zijn nog niet klaar.'

Dijsselbloem zat al van 2002 tot 2012 in de Tweede Kamer, daarna werd hij minister in het kabinet Rutte II. Ook Sharon Dijksma (staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu) en Liliane Ploumen (minister van Ontwikkelingssamenwerking) zijn beschikbaar voor een nieuwe termijn in het parlement.

Rond de positie van Lodewijk Asscher rijzen nog vraagtekens. De vicepremier heeft zich niet gemeld voor een plek op de kieslijst, waarvoor de deadline vandaag verstrijkt. Van hem wordt verwacht dat hij met Diederik Samsom de strijd aangaat om het leiderschap van de partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden