Ook kleine bedrijven bieden verzekeringen

Kleine bedrijven gaan samen verzekeringen afsluiten voor hun werknemers. Het betreft ziektekostenverzekeringen, maar ook schadedekking voor auto's. Dit heeft..

Van onze verslaggever

DELFT

Th. Evers, voorzitter van MKB Nederland, dinsdag op een persconferentie aangekondigd.

Grote bedrijven bieden al op grote schaal dergelijke extraatjes aan. 'Dit kan voor kleine bedrijven een grote belemmering worden om gekwalificeerd personeel aan te trekken', aldus MKB Nederland, de belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf.

Ze is er echter op tegen dat bedrijven hun werknemers uit het ziekenfonds mogen halen en elders goedkoper, tegen een lagere premie verzekeren. De VVD en de organisatie van grote bedrijven, VNO-NCW, zijn hier wel voorstander van. Volgens MKB Nederland wordt hiermee het draagvlak onder het ziekenfonds uitgehold.

'Zo krijg je een tweedeling doordat de werkenden, de 65-minners, met relatief weinig gezondheidsklachten door bedrijven elders worden verzekerd. Als die goede risico's vertrekken, wordt het ziekenfonds alleen maar duurder', aldus Evers.

De kleinere bedrijven willen juist een basispakket in de gezondheidszorg voor iedereen. 'Uitdrukkelijk geen basisverzekering, maar een pakket waarop je aanspraak kunt maken. Met het volgende kabinet willen we afspraken maken over de omvang van het pakket en de financiering', zegt Evers.

MKB Nederland vindt dat de gezondheidszorg veel meer als bedrijfstak moet worden beschouwd. Het is niet alleen een product dat alleen maar geld kost, maar ook één dat een forse stimulans geeft aan de economie. 'Daarvan is onze achterban steeds meer doordrongen geraakt door de privatisering van de Ziektewet en door de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet', zegt Evers. De gezondheidszorg is als sector goed voor een omzet van 60 miljard gulden, oftewel 10 procent van het bruto nationaal product. Er werken 650 duizend mensen, 9 procent van de totale beroepsbevolking.

Namens een reeks organisaties van medisch specialisten, paramedici en producenten van hulpmiddelen pleit MKB Nederland voor voldoende geld van de overheid voor de zorg. 'Jaarlijks stijgen de kosten met 2,4 procent, terwijl het kabinet maar 1,3 procent vergoedt. Medici moeten daardoor soms nee verkopen, terwijl er wel capaciteit is om de behandeling uit te voeren', zegt Evers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden