Ook klacht over Nederlandse priesters in Kenia

VAN ONZE CORRESPONDENT en KEES BROERE

NAIROBI - In Groot-Brittannië heeft een Keniaan aangifte gedaan van seksueel misbruik door katholieke priesters in Kenia, onder wie vier Nederlanders. De man, Emmanuel Shikuku (45), zegt in een exclusief gesprek met de Keniaanse krant The Standard dat hij tussen 1978 en 1994 herhaaldelijk is aangerand en misbruikt.

Een van de Nederlandse priesters, Cornelis S., werd in 2009 door het Vaticaan uit Kenia teruggeroepen, nadat hij ervan was beschuldigd een Masai-jongen te hebben misbruikt. Over de andere vijf priesters van de congregatie van Mill Hill, onder wie twee Britten, zijn geen details bekend. Mill Hill in Kenia heeft niet gereageerd.

Het nieuws van Shikuku, de zoon van de beroemde, vorig jaar overleden Keniaanse politicus Martin Shikuku, is in het land met enige scepsis ontvangen. Hoewel er vaker is bericht over ontucht van geestelijken met jongeren, vragen sommigen zich af waarom Shikuku pas nu met zijn verhaal komt.

De man zelf zegt niet uit te zijn op geld, maar dat in een afhandeling van zijn zaak 'onvermijdelijk' financiële genoegdoening een rol zal spelen. Volgens hem heeft hij het misbruik door de priesters van Mill Hill niet eerder aangekaart uit 'schaamte, schuldgevoel en de angst niet te worden geloofd'.

Het misbruik van Emmanuel Shikuku zou in 1978, op negenjarige leeftijd zijn begonnen. In 1992 begon hij zelf in het Keniaanse Kakamega aan een priesteropleiding. Gesprekken daar over het misbruik zouden tot nog meer misbruik hebben geleid. In 1994, zo stelt hij zelf, stopte Shikuku met de studie vanwege alcoholproblemen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden