'Ook kinderopvangtoeslag voor niet-werkende ouders'

De mogelijkheden voor kinderopvang moeten worden uitgebreid. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar moet er 16 uur per week opvang komen, ongeacht of de ouders werken. Dat staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), dat donderdag is gepubliceerd.

Mariëtte Hamer, voorzitster van de SERBeeld ANP

Ouders die gebruikmaken van kinderopvang betalen een inkomensafhankelijke bijdrage. De uitbreiding zou het Rijk 176 miljoen tot 231 miljoen euro kosten.

Verder vindt de SER dat er voor kinderen met een achterstand extra stimuleringsprogramma's moeten komen. Ook dat zou voor 16 uur per week gelden. Dit programma zou 169 miljoen euro kosten.

Versnippering
Met de uitbreiding komt er volgens de SER een einde aan de versnippering van het aanbod aan kinderopvang en ontstaat een betere aansluiting op de basisschool. Bovendien zouden er zo meer vrouwen aan het werk kunnen.

De SER werd vorig jaar door het kabinet gevraagd hoe de kinderopvang het beste kon aansluiten bij werk van ouders en ontwikkeling van kinderen. Volgens de SER is kinderopvang is niet alleen een belangrijk arbeidsmarktinstrument, het levert ook een 'bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en het verminderen van achterstanden'.

SER-voorzitter Mariëtte Hamer: 'Met ons advies beperken we de versnippering, ligt er een goed ontwikkelaanbod voor alle kinderen en geven we extra aandacht aan kinderen met achterstanden. Zo moet er een einde komen aan het jojobeleid dat door de jaren heen in de kinderopvang gevoerd is. We pleiten niet voor gratis kinderopvang of een volledig ander systeem van financiering. Maar we geven wél aan hoe aan de knoppen gedraaid kan worden om de toegang tot opvang zo breed mogelijk te maken.'

Minister Asscher laat weten dat hij het advies gaat bestuderen en nog voor de zomer met een reactie zal komen. 'Ik deel de analyse dat het belangrijk is te investeren in jonge kinderen en dat alle kinderen zich vanaf de start samen kunnen ontwikkelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden