'Ook Kate Middleton en Tony Blair slachtoffer afluisterschandaal'

Voormalig premier van Groot-Brittannië Tony Blair en Kate Middleton, die onlangs trouwde met de Britse prins William, zouden slachtoffer zijn van een grootschalig afluisterschandaal in het Verenigd Koninkrijk.

Redactie
Kate Middleton. Beeld getty
Kate Middleton.Beeld getty

Jonathan Rees, een privéonderzoeker, heeft in opdracht van de Britse tabloid News of the World tientallen Britse politici en hooggeplaatste figuren afgeluisterd, en via dubieuze bronnen informatie verkregen voor de krant. Hij wordt nu verdacht van diefstal van vertrouwelijke informatie, het hacken van computers en diefstal.

Uit onderzoek van The Guardian blijkt echter dat de zaak nog veel groter is dan eerder werd aangenomen. Naast Tony Blair en Kate Middleton zouden ook prins Edward, de graaf en gravin van Kent, de commissaris van de Londense politie, de president en zijn plaatsvervanger van de Bank of England, Jack Straw toen hij minister van Binnenlandse Zaken was, Peter Mandelson toen hij minister van handel was en de media-adviseur van Blair afgeluisterd zijn. Ook zouden bankrekeningen ingezien zijn door Rees, die ook informatie van de Britse geheime dienst gestolen zou hebben.

Onderzoek

Eerder werd al bekend dat Eric Clapton, George Michael en Gary Lineker tot de slachtoffers van Rees behoren - hoewel geen van hen officieel is bevestigd door de politie. Veel zaken zijn zelfs niet onderzocht, volgens The Guardian, terwijl Rees er openlijk over sprak en er niet voor terugdeinsde namen te noemen in zijn documentatie.

Hoofdredacteur Andy Coulson van News of the World trad in 2007 terug vanwege het afluisterschandaal. Daarna werd hij communicatiedirecteur van de huidige Britse premier David Cameron, maar stopte ook met die baan in januari van dit jaar vanwege aanhoudende berichten over zijn betrokkenheid bij de zaak.

null Beeld afp
Beeld afp
Jack Straw, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië. © REUTERS Beeld
Jack Straw, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië. © REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden