Ook jij bent van harte welkom, Christa

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 4 mei.

null Beeld
Beeld

Daarom moet Christa wél herdenken

De actie van Christa Noëlla ('Geen 4 mei voor mij', 3 mei) om in een land waar 'we het opkomend fascisme en moslimhaat gewoon zijn gang laten gaan' ook de Dodenherdenking van 4 mei zinloos te noemen, en niet mee te doen, heeft veel losgemaakt. En als deze bijeenkomsten inderdaad zouden neerkomen op de bevestiging van white supremacy dan zou dat zeker te denken moeten geven.

Maar dan moet het haar toch een ongemakkelijk gevoel geven dat juist al diegenen vandaag worden herdacht die hun leven gaven in het verzet tegen het meest moorddadige racisme dat de mensheid ooit heeft gekend. We herdenken vandaag immers de bestrijders van het fascisme, tegen het opkomen waarvan zij waarschuwt.

Ik nodig Christa daarom uit vanavond naar de Pieterskerk in Leiden te fietsen, ze is er vanuit Leiderdorp binnen twintig minuten. Daar herdachten we vorig jaar de moedige protestcolleges van Cleveringa en andere hoogleraren tegen het ontslag van hun wereldberoemde collega Meijers en andere Joodse medewerkers. Dat protest, in november 1940, was het allereerste verzet tegen Duits racisme in de bezettingstijd.

Dit jaar is het woord en de muziek aan Ernst Jansz, de zanger en toetsenist van Doe Maar. Hij zal verhalen over zijn vader, een Indische jongen, die studerend in Nederland in het verzet ging, werd opgepakt, in kamp Amersfoort belandde en de oorlog ternauwernood overleefde. Over het Indische en Indonesische verzet zal het bij ons gaan. Want in aanwezigheid van talloze Indonesische en Nederlandse studenten, leeftijdsgenoten van Christa, zal het ook gaan over de verzetsgroep van Indonesische studenten, die hier in volle overtuiging het 'grotere kwaad' van de Duitse overheersing heeft bestreden.

Velen van hen hebben later met dezelfde inzet voor de onafhankelijkheid van hun eigen land gestreden. Eer zal worden betuigd aan de leider van de groep, Irawan Soejono, een moslim(!), die in januari 1945 door de Duitsers bij een razzia werd betrapt met een stencilmachine, en op de vlucht werd doodgeschoten. Bij de honderden burgers uit Leiden, de ambassadeur van Indonesië, jong en oud uit de hele wereld en vertegenwoordigingen van kerken, synagogen en moskeeë, die hen herdenken, ben ook jij van harte welkom, Christa. Het begint om 7 uur precies.

Ton Kohlbeck, namens de Stichting Dodenherdenking Leiden

Visum kopen?

Hoeven Nederlanders ook geen visum meer te kopen als zij naar Turkije gaan?

Jan Bakker, Leiden

Maak een opstel

Een stuk dat voor alle docenten Nederlands herkenbaar is. Beekmans slaat de spijker op z'n kop! ('Eindexamen om je diep voor te schamen').

Veel te veel nadruk ligt bij het samenstellen van examens op structuur. Laat de eindexamenkandidaten een opstel maken met daarbij een tekst met vragen waarmee je kunt vaststellen a. of ze goed kunnen omgaan met de Nederlandse taal en b. kunnen be wijzen dat ze een tekst begrijpen.

Dat er dan ook enkele structuurvragen kunnen worden meegenomen, moet kunnen. Wat er nu gebeurt is absurd, door de overtrokken aandacht voor structuurelementen. Ook de multiplechoicevragen zijn vaak gezocht en werken verwarring in de hand omdat er geen ruimte wordt gemaakt voor de kandidaten om de gekozen mogelijkheid toe te lichten. Wat voor soort lieden maken de vragen?

Ik heb het vermoeden dat ze al lang geen leslokaal met meer dan 30 leerlingen (!) aan de binnenkant hebben gezien.

Loek Ooijevaar, Bergen

Tien seconden

Tien seconden stilte bouwt Douwe Bob in zijn songfestivalliedje Slow Down in (Ten eerste, 3 mei) . Is het niet het overwegen waard om de volle drie minuten speeltijd hiervoor te gebruiken?

Harry Dentener, Nieuw Bergen (L)

Jullie kunnen het

Ter bemoediging van alle studenten met laag opgeleide ouders, zie het artikel 'Omhoog, dus breken met je afkomst' in Vonk van zaterdag 30 april, attendeer ik hen graag op een fragment uit de column 'Witte vlinders en een bijna stil gemoed' van Barber van der Pol (Volkskrant, 28 februari 2003): 'Czeslaw Milosz (Pools-Amerikaans schrijver, red.) heeft eens uitgelegd wat de voordelen zijn van een immigrantensamenleving. De wereld moet steeds opnieuw worden uitgevonden en dat maakt je veerkrachtig, vindingrijk en onafhankelijk. Milosz doelde op de Amerikaanse samenleving, waar hij toen zelf als immigrant deel van uitmaakte. Ik hevel zijn stelling voor de gelegenheid over naar de gang door verschillende milieus die menig voormalig volkskind noodgedwongen maakt. Je hoort nooit ergens helemaal bij. Dat is pure winst voor de geest.'

Mijn gang door de verschillende milieus in onze samenleving heeft me flink wat gekost, maar heeft me gaandeweg een rijke en betekenisvolle levensloop en loopbaan opgeleverd.

Joop de Kler, Amsterdam

Schieten maar

De column 'De nutteloze jacht op vossen' zou verplicht leesvoer moeten zijn voor de gedeputeerden in alle provincies die ontheffingen verlenen van de Flora- en faunawet om dieren te mogen afschieten.

Niet alleen vossen, maar bijvoorbeeld ook ganzen. Knal een dier weg en een volgende neemt zijn plaats in. Een totaal zinloze en dure exercitie dus. Weggegooid belastinggeld! Dat vossen en ganzen schade zouden veroorzaken, is een verzinsel van de zogenaamde wildbeheerders. Het zijn pure plezierjagers die voor hun lol dieren doden.

Negentig procent van de Nederlanders is tegen de plezierjacht. Laat de provinciale gedeputeerden eens naar hen luisteren. Het levert ze waarschijnlijk nog extra stemmen op ook bij de volgende verkiezingen.

Alex van Kalken, Zoetermeer

Ik ben pescotariër

In het artikel over foodtrucks ('Van oesters tot eend, V, 3 mei)

wordt vis als geschikt voor vegetariërs genoemd. Dit klopt niet, in een vegetarisch dieet komen geen producten voor waarvoor een dier is gedood. Als men vis eet, maar geen vlees, is men pescotariër.

Paula Geurtzen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden