Ook Jeffrey Immelt praat economie omhoog

Gaat het slecht met de economie? Omhoog praten, die handel. Fluitje van een cent. Het is toch allemaal emotie...

Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, is er inmiddels heel bedreven in geworden om lichtpuntjes aan te wijzen en herstel te signaleren.

Duisenberg is nog niet zo goed als zijn Amerikaanse collega Alan Greenspan. Die slaagt er meestal in op zo'n onnavolgbare wijze te spreken, dat er een complete industrie van Greenspanwatchers is ontstaan. Die heeft een dagtaak aan het uitvlooien van zijn woorden.

De conclusie luidt meestal: 'Hij is best wel optimistisch. Althans, dat denken we.'

De beurs reageert er steevast op. Al weten ook beleggers heus wel dat Greenspan cum suis de zaken mischien een ietsiepietsie te optimistisch voorstellen. Al weten ze dat bankiers en analisten betaald worden om met hun blijde boodschappen de economie draaiende te houden. Duisenberg, Greenspan en commerciële analisten zijn de cheerleaders van de beurs, en van de economie. Want beide leven van vertrouwen.

Daarom wordt er continu gemeten. Wat geloven consumenten? Hebben ondernemers er alweer een beetje zin in?

Deze metingen, vervat in een index, worden beïnvloed door concrete zaken, zoals bij het producentenvertrouwen de omvang van de onverkochte voorraden. Maar vooral ook door wat de beurs doet en door wat Duisenberg, of Greenspan, of een analisten-grootheid van een zakenbank zegt. Vervolgens beïnvloeden de vertrouwensindices weer wat de beurs doet. Waarna Duisenberg weer kan zeggen: zie je wel dat de economie aantrekt; de ondernemers zeggen het ook, en de beurs doet het ook al zo aardig. Een soort kip-ei toestand. Zo houden we elkaar aardig bezig.

Het mooiste is: het werkt! Nadat Greenspan zich uitputte in orakeltaal, bedoeld om consumenten weer aan het consumeren te krijgen en producenten weer aan het produceren, gingen de ondernemers overstag.

Zoals dat meestal gaat, wachtten ze op één gezaghebbende man uit eigen kring, om de ommekeer aan te kondigen. Na zo'n man volgt de rest vanzelf.

Dit keer was het Jeffrey Immelt, opvolger van de legendarische Jack Welch als topman van General Electric, de moloch die 'alles' maakt en op de beurs 's werelds duurste bedrijf is. Een tijdje geleden zette hij de toon met een optimistisch verhaal over de toekomst van GE. Wall Street én de overige ondernemers wisten wat hen te doen stond: mee juichen.

Niets is besmettelijker dan vertrouwen, dus doet ook Europa mee. Daar is het producentenvertrouwen gestaag aan het stijgen. In Nederland steeg het producentenvertrouwen, een index die meet of ondernemers het weer zien zitten, liefst twee maanden achtereen: in december en in januari. Ook metingen van de Britse venture capitalist duiden op een omslag in het vertrouwen van ondernemers.

En dan is nu de beurs weer aan zet. Kan Duisenberg daarna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden