Ook internetpetitie komt in archief

De Koninklijke Bibliotheek gaat internetpetities als 'Zwarte Piet Moet Blijven' en 'Stop Dokter Corrie' bewaren voor toekomstige onderzoekers. In haar missie om de Nederlandse cultuur digitaal vast te leggen, voegt de bibliotheek alle verzoekschriften op Petities.nl toe aan haar e-depot.

AMSTERDAM - Petities.nl bracht de petitie van het papier naar het internet en daarmee uit de sfeer van provo's en linnen tasjes. Nu de Koninklijke Bibliotheek (KB) de site gaat archiveren, wordt de petitie cultureel erfgoed. 'De site laat goed zien wat er nu in Nederland gebeurt', zegt Victor-Jan Vos, teamleider collectievorming bij de KB. 'De bibliotheek selecteert sinds zes jaar websites voor archivering die belangrijke cultuurfenomenen en het gedrag van Nederlanders op internet laten zien.' Vijfduizend andere sites zijn al gearchiveerd, waaronder Geenstijl en Buienradar.


Op Petitie.nl kunnen burgers en organisaties petities plaatsen zolang de strekking niet in strijd is met de wet. Oprichter Reinder Rustema lanceerde de site in 2005 als platform voor ideeën die anders de politiek niet zouden bereiken. Dit jaar werd al 1,2 miljoen keer een handtekening gezet, waarmee de site de grootste in zijn soort is. Sommige petities ontvangen een handjevol handtekeningen, anderen krijgen enorme bijval, zoals de petitie om borstkankeronderzoek te vervroegen (382.502 handtekeningen) en 'Handen af van de homeopathie' (68.478).


Ondertekenaars kunnen woonplaats en beroep invullen, wat de site waardevol maakt voor de KB. 'Een onderzoeker kan over twintig jaar bijvoorbeeld opzoeken of een belangrijke politicus in zijn jonge jaren achter een bepaalde kwestie stond', zegt Vos. Het archief is alleen toegankelijk op computers in de bibliotheek, waardoor privacy niet in het geding komt. 'De drempel is hoog, een werkgever kan niet even een sollicitant natrekken', zegt Rustema.


Dat kan overigens op het moment wel, omdat zoekmachines en bedrijven Petities.nl indexeren. Ondertekenaars die hun handtekening niet meer zichtbaar onder een petitie willen hebben, kunnen die achteraf nog anoniem maken. Wanneer de KB volgend jaar regelmatig kopieën van de site gaat archiveren, kan dat niet meer. 'Dan is het een afgeronde publicatie', zegt Vos. 'Er zouden over vijf jaar nog repercussies kunnen zijn van een petitie die nu is ondertekend. Maar we verwachten dat het archief vooral zal worden gebruikt om over meer dan tien jaar een beeld van de samenleving te krijgen.'


Petities hebben op internet een enorme vlucht genomen omdat burgers daar makkelijker tekenen. 'Het is niet erg gericht', zegt Evelien Tonkens, hoogleraar actief burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam. 'Het gaat er vooral om je mening te uiten.' Een petitie als 'Stop Dokter Corrie', met 11.324 handtekeningen, wordt aangeboden aan een politicus, maar dat is geen machtsvorming, zegt Tonkens. 'Je kunt je dan beter organiseren in een vereniging of een minister uitnodigen om in debat gaan. Maar dan moet je vaak je mening ondergeschikt maken aan het collectief en daar houden Nederlanders niet van'.


Petities

'Vele vrouwen van ver onder de 50 jaar worden geconfronteerd met deze borstkanker, die vaak door vervroegd onderzoek veel eerder ontdekt had kunnen worden. Wij pleiten dus voor borstonderzoek vanaf 40-jarige leeftijd.'


382.502 ondertekeningen


'Een homoseksuele leerling of docent kan volgens de Nederlandse wet van school worden gestuurd door openlijk uiting te geven aan zijn/haar seksuele voorkeur. Dat is een compleet verkeerd signaal aan leerlingen en docenten die worstelen met hun seksuele voorkeur. De petitie vraagt om de wet nog dit jaar aan te passen.'


28.928 ondertekeningen


'Dit is een petitie tegen het vormen van een Superprovincie Utrecht, Noord Holland en Flevoland.'


44 ondertekeningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden