Ook inflatie mei op recordhoogte

De inflatie is in mei op recordhoogte gebleven. De prijzen stegen met 4,9 procent ten opzichte van mei vorig jaar....

Van onze verslaggever

In de cijfers van mei zit nog steeds het eenmalige effect van de BTW-verhoging van 1 januari 2001. Op 1 januari 2002 valt dit effect weg, waardoor de inflatie in een keer met 0,9 procent zal afnemen.

De zogenoemde afgeleide index voor werknemersgezinnen met een laag inkomen lag in mei, net als in april, gemiddeld 4,0 procent hoger dan een jaar eerder. Deze index gebruikt de vakbeweging bij looneisen. Dit jaar eisen bonden 4 procent, net genoeg voor koopkrachtbehoud.

De inflatiecijfers van andere landen in de EU zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat de inflatie in Nederland opnieuw veruit het hoogst is. Gemeten naar de Europese maatstaven nam de inflatie zelfs toe met 0,1 procentpunt naar 5,4 procent. In april volgden landen als Portugal (4,6 procent), Ierland (4,3 procent) en Spanje (4,0 procent) al op grote afstand. Het gemiddelde lag toen op 2,9 procent.

De energieprijzen hebben in mei minder aan de inflatie bijgedragen dan in de vorige maand, terwijl de bijdrage van vooral voedingsmiddelen is toegenomen - de prijs van voeding steeg met 9 procent het sterkst. Vooral groenten, aardappelen, vlees en vis werden duurder. Ook elektriciteit en gas blijven duur. In een jaar tijd zijn ze 14 procent in prijs verhoogd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden